Ontdekking: Thermische condensator biedt passieve vloerverwarming


nieuw principe veel effectiever dan isolatiemateriaal

DEN BOSCH, 20091006 -- Het Nederlandse bedrijf TONZON heeft een systeem ontwikkeld waardoor begane grondvloeren op een passieve manier nog warmer worden dan de lucht er boven. Passief omdat er geen kunstmatige warmte wordt toegevoerd in de vorm van bijvoorbeeld warmwater of elektriciteit. De werking berust op het aanbrengen van een thermische condensator onder tegen de vloer die de afkoeling naar beneden blokkeert. Daardoor kan de vloer de warmte uit de woonkamer eindelijk zodanig accumuleren dat de vloer tijdens het verwarmen bijna net zo warm wordt als het plafond. Tijdens de afkoelingsfase (nachtverlaging) wordt de vloer zelfs het warmste buitenoppervlak in de woonkamer.

Het gebruik van een gelijkstroom condensator in de warmteleer is een nieuw element. Gebruikt wordt al wel de (warmte)weerstand en het type condensator, dat bij wisselende temperatuur/spanning opslagcapaciteit (warmte/lading) biedt. De condensator gedraagt zich bij gelijkstroom anders en heeft dan als kenmerk dat het een groot temperatuur/spanning verschil kan handhaven tussen verschillende oppervlakken met een beperkte lekstroom.
Het isolatiemateriaal gebaseerd op het weerstandprincipe heeft als een van de nadelen dat voor iedere halvering van de warmtestroom een verdubbeling van de dikte nodig is. Per vrachtwagen kan steeds minder isolerend oppervlak worden getransporteerd. De CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt door productie en transport neemt per m² snel toe, waardoor het steeds langer duurt voordat deze door de bereikte besparing is terugverdiend.

Bij kruipruimtes wordt de door TONZON ontwikkelde thermische condensator aangebracht tegen de onderkant van de vloer, zodanig dat deze nagenoeg geen energie meer kan uitwisselen met de koudere kruipruimtebodem en met de funderingsmuren die doorgaans nog veel kouder zijn. Dit principe blijkt in de Nederlandse bouwpraktijk veel effectiever te zijn dan het gebruik van een warmteweerstand (isolatiedeken, -plaat of -schuim). De diktes die nu bij bestaande woningen worden toegepast, blijken geen of nagenoeg geen invloed te hebben op de vloertemperatuur. Het vergroten van deze diktes tot een bevredigend niveau is economisch en/of praktisch vrijwel onmogelijk.

De thermische condensatoren van TONZON hebben nagenoeg geen volume en wegen per m² nog minder dan krantenpapier. De energie die nodig is voor grondstof, productie, transport en installatie van de condensatoren is al binnen enkele winterweken terugverdiend. Wereldwijd kunnen woningen op de begane grond ineens een stuk comfortabeler, energiezuiniger en gezonder worden gemaakt op een ongekend eenvoudige en mens- en milieuvriendelijke manier. Het systeem kan zonder hakken of breken worden toegepast bij houten en stenen vloeren met kruipruimte/kelder en bij ieder type vloerbedekking. Het wordt onder tegen de vloer aangebracht en is zelfs geschikt voor handige doe-het-zelvers. Het biedt naast een aangenamer wooncomfort en een gezonder binnenmilieu bovendien een forse energiebesparing. Omdat de vloer altijd zoveel warmer is, daalt de behoefte aan aanvullende warmte. Dit wordt merkbaar in een verkorting van het stookseizoen en een verkorting van de dagelijkse stooktijd. De klokthermostaat kan 's ochtends later worden ingeschakeld omdat de woning nu sneller op temperatuur is. 's Avonds kan de kachel eerder worden teruggezet omdat de warmte veel langer blijft hangen. Zowel de dag- nacht- als de avondtemperatuur kan een graadje lager worden ingesteld zonder comfortverlies. De besparing op de verwarmingskosten kan daardoor oplopen tot wel 25% en meer. Een en ander is afhankelijk van het type woning, de klimaatzone en het stookgedrag.

Het belangrijkste effect betreft echter de volksgezondheid: Vloerbedekkingen op ongeïsoleerde vloeren zijn koud en daardoor zo vochtig dat huisstofmijten daar een prima leefklimaat vinden, vooral als dubbelglas is geplaatst. Dan verandert ook een los kleedje op een gladde vloer, dat in een woning met enkelglas nog relatief onschuldig is, in een broeinest voor huisstofmijten waardoor mensen op latere leeftijd nog astmatisch kunnen worden of een andere allergie kunnen oplopen, zoals longemfyseem, neusirritatie of eczeem. De thermische condensator biedt een passieve vloerverwarming, die de vloer een stuk warmer en daardoor droger maakt. Dat geldt ook voor de traditionele schuilplaatsen van de huisstofmijt, zoals onder zware meubels en langs de randen. Huisstofmijten hebben het daardoor zeer moeilijk de droge winterperiode te overleven, wat een significant lagere allergeenconcentratie met zich meebrengt.

De thermische condensator is/wordt geïntroduceerd op de beurs Energie 2009 op dinsdag 6 oktober om 14.30 uur in Den Bosch tijdens een presentatie in het Energietheater. Tot en met donderdag 8 oktober te zien in de stand van TONZON. Voor gratis toegang tot deze vakbeurs kan men zich registreren via de link: energie2009exp202.voorregistraties.nl. Voor meer informatie www.passievevloerverwarming.nl