Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Cursus Plattelandsontwikkeling 3.0
Werken in een plattelandsweb

Wageningen, 6 en 7 oktober en 10 en 11 november 2009

Cursusleiding:
Ir. H.A. Oostindie
Ing. G.J. Meeuwissen

Inleiding
Nadat Plattelandsontwikkeling ruim 15 jaar geleden nadrukkelijk op de politieke agenda kwam zijn er vele slagen gemaakt in de toen beoogde 'dynamiek en vernieuwing' in het landelijk gebied. De opgestarte ontwikkelingen boeken resultaten en brengen telkens ook nieuwe uitdagingen in beeld, uitdagingen die om een nieuwe generatie van methodieken en concepten vragen en waarvoor ook nieuwe procesbenaderingen zijn vereist. Plattelandsontwikkeling 3.0 schetst en verkent de nieuwe uitdagingen in het landelijk gebied en geeft praktische handreikingen om tot de juiste acties te komen.

Plattelandsontwikkeling omvat uiteenlopende processen. Daarbij laten zich verschillende dimensies onderscheiden als: 1) traditionele en nieuwe plattelandsmarkten; 2) institutionele verandering; 3) innovatievermogen; 4) sociaal kapitaal 5) verduurzaming en 6) gebiedseigenheid (endogeniteit). Dimensies die niet in isolatie kunnen worden beschouwd, maar juist in onderling samenhang betekenis krijgen omdat deze elkaar versterken of juist belemmeren en verzwakken. Concurrentiekracht en kwaliteit van leven in plattelandsgebieden, zoals bekend twee centrale doelstellingen achter het Europese plattelandsbeleid, weerspiegelen daarom het collectieve vermogen om een positieve wisselwerking te creëren tussen deze dimensies van plattelandsontwikkeling. Dit collectieve vermogen laat zich begrijpen als de uitkomst van een plattelandsweb, het complexe geheel van netwerkrelaties rondom onderscheiden dimensies. Daarbinnen is ook een specifieke rol voor het beroepsveld, via bestendiging van bestaande netwerkrelaties of juist in het zoeken naar nieuwe netwerkrelaties in de vorm van bijvoorbeeld stadplatteland verbindingen, naar gebiedsgerichte samenwerking tussen plattelandspartijen, nieuwe producentconsument relaties, publiekprivate samenwerking, herverdeling van verantwoordelijkheden tussen bestuurslagen, etc. Ofwel, voortbouwend op de eerdere terminologie, actief bezig met webontwerp.

In de eerste module van deze cursus staat dit inhoudelijk kader centraal. In de tweede module wordt de gewerkt aan de realisatie van succesvolle benaderingen in de praktijk en de rol van de cursist als acterende ontwerper.

Inhoudelijke thema's


* Het plattelandsweb als analysemodel voor plattelandontwikkeling
* Dynamiek in Stadplatteland relaties en plattelandsmarkten
* Perspectief multifunctionele landbouw

* Cruciale rol van sociaal kapitaal in plattelandsontwikkeling
* Regiobranding als webopgave

* Innoveren op het platteland

* Procesmatige ondersteuning

* Gereedschapkist voor plattelandsvernieuwing

De cursus beslaat 2 modulen van 2 dagen die ook afzonderlijk gevolgd kunnen worden.

Tijdens de eerste module staat visievorming op plattelandsontwikkeling centraal. De tweede module zal zich concentreren op de procesmatige facilitering van plattelandsontwikkeling en reflectie op de eigen rol hierin.