Ingezonden persbericht


Word autisme-vriendelijk op de Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Amersfoort, 18 juni 2009
Jaarlijks wordt wereldwijd op 10 oktober aandacht besteedt aan psychische problemen. In Nederland worden op deze Landelijke Dag Psychische Gezondheid in het gehele land activiteiten georganiseerd die dit jaar allen te maken hebben met het thema Žautisme vriendelijkŽ. Wilt u rondom 10 oktober schrijven over autisme? Autisme is zó veelzijdig! Het verdient uw aandacht.

Iemand met autisme bekijkt de wereld anders dan jij of ik. Dat kan eenvoudige dingen als een gesprek voeren en begrip voor elkaar opbrengen lastig maken. Autisme is onzichtbaar. Er is niks te zien aan de mensen die dagelijks moeten leven met hun handicap. Wie het heeft, wordt nooit meer beter. En ondanks dat men zich anders gedraagt, iemand met autisme heeft hetzelfde gevoelsleven als alle andere mensen. Het onbegrip waarmee zij dagelijks te maken hebben levert frustratie en onzekerheid op. En dat kan veranderen.

Er zijn in Nederland zo'n 190.000 mensen met autisme. Althans, dat zijn de cijfers die wij hanteren want er is in Nederland geen prevalentie onderzoek gedaan. Wél is duidelijk dat het aantal diagnoses van autisme licht toeneemt. Ook zijn er steeds meer volwassenen die er op latere leeftijd achter komen dat zij een vorm van autisme hebben. Op wetenschappelijk gebied staat 'de wereld van autisme' niet stil. Onder andere tweelingonderzoek geeft ons veel informatie over de erfelijkheid van autisme (90%).

Wilt u schrijven over autisme? Denk aan een verhaal over ouders die méér kinderen hebben met een vorm van autisme, iemand die er op latere leeftijd achter kwam dat hij of zij autisme heeft, autisme onder allochtonen, het hebben van een partner die autisme heeft. Ook zijn er veel ouders die zich actief inzetten om autisme meer bekend te maken bij het publiek, bijvoorbeeld door een boek uit te geven of voorlichtingsactiviteiten te organiseren. De mogelijkheden zijn legio!

In Nederland organiseert het Fonds Psychische Gezondheid met medewerking van vele organisaties en instellingen de 'Landelijke Dag Psychisch Gezondheid'. Tijdens de Landelijke Dag wordt onder andere een (gratis) brochure uitgegeven waarin u kunt lezen hoe u autisme-vriendelijk kunt zijn.

Noot voor de redactie (