Internationaal Filmfestival van Vlaanderen

Filmfestivalnieuws 22/09/2009

- Persbericht voor onmiddellijk verspreiding -

Filmfestival Gent maakt programma 36ste editie bekend

Vandaag heeft het Filmfestival Gent het volledige programma bekendgemaakt van de 36ste editie die loopt van 6 tot 17 oktober. Blikvangers zijn de animetentoonstelling in het Caermersklooster, het filmmuziekconcert met muziek van de Japanse componist Shigeru Umebayashi en de aandacht voor de hedendaagse Chinese cinema. Dit alles kadert in de festivalfocus op Azië. Topgasten dit jaar zijn de Amerikaanse acteurs Kevin Costner en Andy Garcia, de Franse regisseur Claude Miller, drievoudig Oscarwinnaar Marvin Hamlisch en de Franse componist Alexandre Desplat.

De helaasheid der dingen van Felix van Groeningen mag op 6 oktober het startschot geven van de 36ste editie van het Filmfestival Gent. Twaalf dagen lang worden filmliefhebbers verwend met maar liefst 140 films uit 35 verschillende landen waarvan 113 langspeelfilms en 26 kortfilms , samen goed voor 11.934 minuten filmplezier. Het festival toont drie films in wereldpremière: het Turkse There in competitie en de twee Belgische documentaires Portrait of a Young Man as an Artist (over Tom Barman) van Manu Riche & Renaat Lambeets en Not Waving But Drowning van opkomend talent Elias Grootaers. De belangrijkste Europese premières zijn Micmacs à Tire-larigot van Jean-Pierre Jeunet, de documentaire Still Bill over muzikant Bill Withers en de documentaire Of Heart and Courage. Ballet Béjart Lausanne over de opvolging van Maurice Béjart. In totaal toont het festival ook 32 films in Benelux-première.

Twaalf titels dingen mee in de internationale competitie . Het gaat om Altiplano van Peter Brosens & Jessica Woodworth, Applaus van Martin Pieter Zandvliet, Eyes Wide Open van Haim Tabakman, John Rabe van Florian Galgenberger, Min Dit-The Children of Diyarbakir van Miraz Bezar, The Stoning of Soraya M van Cyrus Nowrasteh, There van Hakki Kurtulus & Melik Saracoglu, Troubled Water van Erik Poppe, Whisky Mit Wodka van Andreas Dresen en Zion and His Brother van Eran Merav. De internationale jury bestaat uit de Chinese regisseur Wang Quan'an (juryvoorzitter), de Chinese actrice Yu Nan, de Belgische acteur Filip Peeters, de Zwitserse componist Niki Reiser en de Hongaarse filmmaker Laszlo Nemes.

Veel aandacht gaat naar de Chinese film , met onder meer een retrospectieve rond het werk van juryleden Wang Quan'an en Yu Nan in samenwerking met Europalia en een uitgebreide selectie hedendaagse Chinese films van de zogenaamde 'zesde generatie' Chinese filmmakers. Onder andere Peng Tao, Xiaolu Guo en Zhou Peng komen naar Gent om hun nieuwste films voor te stellen. Slotfilm van de 36ste editie is Soul Kitchen van Fatih Akin . De Duits-Turkse filmmaker komt naar Gent om zijn film voor te stellen aan pers en publiek.

Naast films staan er opnieuw tientallen randevenementen op het festivalprogramma. Samen met de provincie Oost-Vlaanderen haalt het festival de tentoonstelling Anime! High Art-Pop Culture van het Deutsches Filmmuseum naar Gent. Via honderden originele tekeningen, tal van filmfragmenten en objecten kom je er meer te weten over de Japanse animatiefilm. In het verlengde van deze tentoonstelling toont het festival een selectie films uit de Studio Ghibli-catalogus, zeg maar de betere Japanse animatiefilm.

Muziek blijft een belangrijke rol spelen in het festivalprogramma, met een reeks (film)concerten op diverse locaties. Het Jef Neve Trio speelt muziek uit De helaasheid der dingen en Dagen zonder lief in Vooruit (10/10), steracteur Kevin Costner komt met zijn countrygroep Modern West naar Handelsbeurs (11/10), de Japanse componist Shigeru Umebayashi geeft een dubbelconcert met zijn muziek voor de films van Wong Kar-Wai en Zhang Yimou (15/10) en het Traffic Quintet brengt een muzikale ode aan filmdiva's in Handelsbeurs (14/10). Slotevenement van het festival is de 9de editie van de World Soundtrack Awards in Muziekcentrum De Bijloke met onder andere muziek van Marvin Hamlisch en Alexandre Desplat in een uitvoering door het Brussels Philharmonic onder leiding van onder andere Dirk Brossé (17/10).

Het Filmfestival Gent werkt opnieuw samen met Vooruit voor Almost Cine ma, een twaalfdaags festival dat de grens tussen film en muziek, theater en (media)kunst aftast. Via verrassende installaties, performances en concerten wordt de vertrouwde filmervaring aan het wankelen gebracht.

Het volledige programma en tickets zijn vanaf 23 september beschikbaar op www.filmfestival.be. Vanaf 26 september openen de festivalkassa's in Vooruit en Fnac Gent en tijdens het festival zijn er ook tickets te koop aan de festivalkassa's in Kinepolis Gent, Sphinx en Studio Skoop.


______________
Einde persbericht

De volledige persmap, filmfoto's en persinformatie van de festivalfilms is te downloaden op www.filmfestival.be/press




Internationaal Filmfestival van Vlaanderen