Ingezonden persbericht


Debat: 'De burger aan de macht'

Rotterdam, 25 september 2009

Deel 4 ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil'

Op dinsdag 6 oktober vindt in De Unie in Rotterdam het debat 'De burger aan de macht' plaats over de faal- en succesfactoren bij burgerinitiatieven en wat we daarvan kunnen leren. Het debat maakt deel uit van de ongewone debattenreeks 'Een kwestie van verschil' die door Art.1 en de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) wordt georganiseerd.

Het burgerinitiatief
Burgerinitiatieven lijken de ideale manier om 'de kloof tussen burger en bestuur', die door veel mensen wordt ervaren, te dichten. De praktijk wijst echter uit dat deze burgerinitiatieven vaak niet van de grond komen. Goede ideeën blijken toch niet uitvoerbaar, er zijn te veel bureaucratische obstakels of partijen praten langs elkaar heen. Toch zijn er ook voorbeelden van geslaagde initiatieven. Hoe zijn die ontstaan en welk effect hebben ze op de verschillende partijen in het proces: de politicus, de bestuurder, de professional, de initiatiefnemer, maar ook de 'boze Rotterdammer'?

Ongewoon
Deze avond heeft een ongewone opzet waarbij het publiek van opbouwmedewerkers, professionals, voorlichters, ambtenaars en burgers actief wordt betrokken en de stap van theorie naar (gedroomde) praktijk gezet wordt. In het eerste gedeelte van de avond gaat gespreksleider Natasja van den Berg (auteur van 'Praktisch Idealisme') in gesprek met Jornt van Zuylen (auteur van 'Help! Een burgerinitiatief' en expert op het gebied van burgerinitiatieven), Bien Hofman en Rieks Westrik (initiatiefnemers van Vitaal Pendrecht en Pendrecht Universiteit) en enkele bestuursleden van jongerenorganisatie Your Imperium. In het tweede gedeelte van de avond voert het publiek tafeldiscussies onder leiding van betrokkenen uit het veld, zoals Daphne van Houte (gemeenteraadslid in Rotterdam namens Leefbaar Rotterdam), Ed de Meyer (opbouwwerker bij SONOR), Abdel Hafid Bouzidi (Actiecomité Steun Tariq Ramadan) en Jan van Seters (docent opleiding Sociaal Werk INHolland en columnist).

Praktische informatie
Datum: Dinsdag 6 oktober 2009
Plaats: De Unie, Mauritsweg 34-35, Rotterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: Gratis
Reserveren: Gewenst, via 010 - 433 35 34 of www.deunie.nu




Ingezonden persbericht