Raad van State


dinsdag 6 oktober 2009
10.00 uur
Zitting over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Osdorp om een bouwvergunning te verlenen voor uitbreiding van een C1000-supermarkt aan de Pieter Calandlaan in Amsterdam. Het gemeentebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat de uitbreiding in strijd zou zijn met het gemeentelijke beleid. De rechtbank in Amsterdam heeft in december 2008 eerdere beroepen van een projectontwikkelaar en een exploitatiemaatschappij gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur beter had moeten motiveren waarm hij de vergunning geweigerd heeft. Tegen die uitspraak komt het stadsdeelbestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de supermarkt en de projectontwikkelaar en de exploitatiemaatschappij komen in hoger beroep. (zaaknummer 200901003/1)

12.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Deurne heeft verleend voor de bouw van een indoor-skicentrum aan de Leembaan in Deurne. Er zal onder meer een skibaan, drie rolbanen en een horecaruimte worden aangelegd. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en is in beroep gekomen bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch. De rechtbank stelde hen in december 2008 in het gelijk. De rechtbank oordeelde onder meer dat er minimaal vijftien parkeerplaatsen bij het nieuwe skicentrum moeten worden aangelegd, terwijl er maar ruimte is voor veertien auto's. Daarom heeft de rechtbank de bouwvergunning vernietigd. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200900961/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft verleend aan Van Oord Nederland B.V. voor een zandwinput aan de Lipomwyk in Ureterp. Het zand wordt gewonnen met een zandzuiger. De zitting gaat ook over de vergunning die het dagelijks bestuur van het waterschap Friesland heeft verleend aan Van Oord voor het lozen van retourperswater vanuit zandwinput Strandheem bij Opende. De vergunning heeft ook betrekking op het lozen van koelwater op de zandwinput aan de Lipomwyk in Ureterp. Party- en Recreatiecentrum Strandheem en een aantal omwonenden zijn tegen beide vergunningen in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de vergunningen te schorsen. (zaaknummers 200906588/2 en 200805689/2)

13.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan 'Draeisleat-Osingahuzen (Plandeel Osingahuzen-Noord)' van de gemeente Wymbritseradiel. Het plan legt de eerder gerealiseerde uitbreiding van een scheepswerf vast. Een aantal omwonenden vindt dat de scheepswerf te dicht bij hun woningen ligt. Zij vrezen daarom voor geluids- en stofoverlast. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan 'Partiële herziening van het bestemmingsplan Buitengebied i.v.m. wijziging geluidszone scheepswerf Syperda te Osingahuzen' van de gemeente. De wijziging was nodig om de geluidszone voor de scheepswerf aan te passen. Een inwoner uit Osingahuzen is het niet eens met deze geluidszone en komt tegen de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vindt dat de zone te dicht bij zijn woning ligt, waardoor hij geluidsoverlast zal ondervinden. (zaaknummer 200806268/1)

14.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan NUON Power Projects 1 B.V. Het gaat om een vergunning voor een nieuwe elektriciteitscentrale in de Eemshaven. Een inwoner uit Emden (D) verzet zich tegen de vergunning en komt hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep vraagt hij de Raad van State om de vergunning te schorsen. Volgens hem stoot de nieuwe centrale net zoveel stikstofoxiden en koolstofdioxiden uit als een oude elektriciteitscentrale, zodat er geen reden is om een nieuwe te bouwen. Bovendien is hij het er niet mee eens dat NUON op een later tijdstip nog technische voorzieningen mag inbouwen in de centrale. Volgens de man mag daar niet mee gewacht worden en moeten die voorzieningen nu al worden gebouwd. (zaaknummer 200905692/3)