Imtech NV

Published: 07:30 06.10.2009 GMT+2 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech versterkt positie in Roemenië met overname Arconi

Imtech neemt voor het eerst een middelgrote lokale Oost-Europese onderneming over

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) maakt bekend dat het zijn positie in Roemenië aanzienlijk versterkt met de overname van de Roemeense multidisciplinaire technische dienstverlener Arconi. De onderneming telt ruim 200 medewerkers en kent een opbrengstenniveau van circa 15 miljoen euro per jaar. De overnameprijs (inclusief earn-out) wordt in contanten voldaan. Arconi zal direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Imtech CEO René van der Bruggen: 'Imtech wenst strategisch gezien zijn positie in Oost-Europa verder te versterken. Hier sturen we al jaren, stap voor stap, op aan. De overname van Arconië betekent een belangrijke mijlpaal. Voor eerst nemen we een middelgrote lokale Oost-Europese partij over. Arconi is een sterke Roemeense speler met wie we, vanuit Duitsland, al jarenlang samenwerken. Daardoor kennen we alle 'ins and outs' van de onderneming. Dit biedt een stevig fundament voor verdere positieverbetering in de komende jaren. Via Arconi kunnen we op termijn het complete Imtech-dienstpakket aan Roemeense klanten aanbieden. Imtech Deutschland zal hierbij als steunpilaar fungeren. Verdere groei ligt in het verschiet. Ook al omdat de vraag naar hoogwaardige technische oplossingen in Roemenië toeneemt.'

Profiel Arconi
S.C. Arconi Grup S.A., gevestigd in Boekarest, is één van de grotere spelers op de markt van technische dienstverlening in Roemenië. De onderneming is in 1991 opgericht en heeft zich met name de laatste vijf jaar snel ontwikkeld. Arconi kenmerkt zich door een uitstekende reputatie, bezit alle benodigde (kwaliteits)certificaten en onderscheidt zich door kwalitatief hoogwaardige oplossingen met een breed pallet aan technische competenties die multidisciplinair aan een omvangrijk en goed gespreid klantenbestand wordt aangeboden. Het gaat om de combinatie van elektrotechnische oplossingen, lucht- en klimaattechnologie, energie, brandbeveiliging, piping, automatische besturingssystemen en security. Arconi is actief in de marktsegmenten kantoren, banken, warenhuizen, ziekenhuizen, winkels en hotels. Daarnaast is Arconi in toenemende mate actief op de industriële markt. Voorbeelden van recente technologische projecten zijn onder meer: een bankgebouw van de Roemeense bank BRD Splaiul Unirii, de Romfelt Residence (een omvangrijk multifunctioneel gebouw van 100.000 m' met talloze hightech voorzieningen), upgrading van de Amerikaanse Ambassade, een kantoor voor de verzekeringsmaatschappij Asit Insurance en een industrieel project bij Pentaco, een producent van bouwmaterialen.

Imtech en Arconi: goede bekenden van elkaar
Imtech is vanuit Duitsland al jaren actief in Roemenië en werkt ook al jarenlang samen met Arconi. Daarom kennen beide ondernemingen elkaar goed en is sprake van een sterke vertrouwenspositie. In 2008 en 2009 werkten Imtech en Arconi samen aan de technologische renovatie van het Intercontinental Hotel in Boekarest en aan de technologie in diverse megasupermarkten van Selgros. Deze samenwerking wordt met de overname geformaliseerd. Het volledige management, inclusief de heer Gavrilut, President van Arconi, blijft na overname voor minimaal 5 jaar aan de onderneming verbonden. Hiermee is continuïteit gegarandeerd. Daarnaast exporteert Imtech vanuit Nederland hightech oplossingen voor het meten van de kwaliteit en output van de Roemeense olie- en gasindustrie.

Roemenië: land met mogelijkheden
Roemenië is sinds 2004 lid van de NAVO en sinds 2007 lid van de Europese Unie. Het is binnen de Europese Unie met ruim 22 miljoen inwoners het op zes na grootste land in populatie en het op acht na grootste land in oppervlakte. De economie in Roemenië ontwikkelt zich vanaf het jaar 2000 voorspoedig. In 2008 groeide de Roemeense economie met ruim zeven procent. Hoewel de economische crisis ook in Roemenië merkbaar is, blijft sprake van een omvangrijk economisch potentieel en een sterke en groeiende vraag naar hoogwaardige technische oplossingen. De orderportefeuille van Arconi is zowel voor 2010 als 2011 goed gevuld. De overname is onderworpen aan de goedkeuring van de Roemeense mededingings-autoriteiten en zal naar verwachting voor eind 2009 worden afgerond.

Imtech-groeistrategie in Oost-Europa
In Oost-Europa beschikt Imtech over een ambitieuze groeistrategie, die stap voor stap wordt ingevuld. In Polen is Imtech via autonome groei uitgegroeid tot één van de sterkste technische dienstverleners in zowel de markt van gebouwen, industrie, traffic en marine. In Rusland, Hongarije en Tsjechië worden vanuit de sterke positie in Duitsland met lokale vestigingen voor zowel Duitse als lokale klanten meerdere technische projecten uitgevoerd. In Kroatië en Bosnië-Herzegowina beschikt Imtech over een goede positie op de markt van traffic. In Kroatië, Slowakije en Slovenië is Imtech in toenemende mate actief met ICT-oplossingen in de markt van logistics. Vanuit de sterke positie in Scandinavië worden de mogelijkheden onderzocht om op termijn in de Baltische Staten actief te worden. Met de overname van Arconi wordt de positie in Roemenië aanzienlijk versterkt. De combinatie van activiteiten van Arconi en Imtech Deutschland maakt Imtech tot een toonaangevend speler in Roemenië. Meerdere overnames om lokale posities in Oost-Europa te versterken worden niet uitgesloten.

0-0-0-0-0-0-0-0-0




Imtech NV