Gemeente Oldebroek


Geen bijstand onder 27 jaar

Jongeren krijgen werk- of leeraanbod

Jongeren onder de 27 jaar die zich bij de gemeente melden, omdat ze niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien, krijgen met ingang van 1 oktober 2009 een werk- of leeraanbod. Of een combinatie van beiden. Dit is geregeld in een nieuwe wet, de Wet investeren in jongeren (WIJ).

Waarom deze nieuwe wet?
De regering wil niet dat jongeren zonder diploma of zonder werkervaring thuis zitten. Met deze wet probeert de regeling zoveel mogelijk jongeren aan een goede opleiding en een goede baan te helpen. Het is juist voor jongeren belangrijk om je school af te maken en werkervaring op te doen. Met een diploma of werkervaring is er meer kans om een goede baan te vinden.

Wat is een werkleeraanbod?
Dit is een opleiding of een baan of allebei. Er kunnen ook nog andere dingen bij het werkleeraanbod horen, zoals: vrijwilligerswerk;
een cursus hoe je moet omgaan met geld en schulden; een inburgeringscursus.
De gemeente probeert zoveel mogelijk rekening te houden met persoonlijke wensen. De afspraken die gemaakt worden over het werkleeraanbod leggen we vast in een trajectplan.

Waar wordt het werkleeraanbod aangevraagd
Een jongere uit de gemeente Oldebroek moet het werkleeraanbod aanvragen bij het WERKbedrijf in het Werkplein ´de Lure´, Hanzelaan 180 in Zwolle.

Hoe gaat het verder?
De gemeente bekijkt meteen of er ook recht is op een uitkering. Voor een uitkering moet de jongere minimaal 18 jaar zijn. Als de jongere het werkleeraanbod accepteert, dan wordt er salaris ontvangen van de werkgever. Bij het leeraanbod krijgt de jongere waar nodig een inkomen dat even hoog is als de huidige bijstandsuitkering.

Wat gebeurt er als je niet kan werken of leren of de zorg hebt voor een kind? Als de jongere niet kan werken of leren door een ziekte, beperking of psychische problemen kan er onder bepaalde voorwaarden een uitkering verstrekt worden. Als jonge ouder is het belangrijk dat de kansen op betaald werk worden vergroot. Dan wordt dus wel een werkleertraject opgestart. Is het kind jonger dan vijf jaar? Dan is er alleen een scholingstraject.

Hoe gaat het als je al een bijstandsuitkering hebt? Deze uitkering kan nog tot 1 juli 2010 doorlopen. Lukt het niet om voor die tijd betaald werk te vinden en genoeg te verdienen om van te leven? Dan gaat de bijstandsuitkering vanaf die datum over in een werkleeraanbod en eventueel een jongerenuitkering van de WIJ.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de sectie Sociale Zaken van de gemeente, tel. (0525) 638 200. Afdrukken

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 05-10-2009