Gemeente Vlieland

Waddenpluim voor oud-burgmeester Texel

Op 30 september jl. is door De Waddeneilanden voor de tiende keer de Waddenpluim uitgereikt. Mevrouw J. Geldorp-Pantekoek krijgt de pluim ter gelegenheid van haar afscheid als burgemeester van Texel. Zij ontvangt de prijs vanwege al haar verdiensten en tomeloze inzet voor het Waddengebied. De Waddenpluim bestaat uit een bord van Makkumer aardewerk, een weekendverblijf op een van de Waddeneilanden of een bedrag van ⬠1000,- ter besteding aan een goed doel.

De Waddenpluim wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt en/of een bijzondere inzet heeft geleverd voor de Waddenzee. Deze verdienste moet minimaal op regionaal niveau effect hebben en de waardering moet een breed maatschappelijk draagvlak hebben. Mevrouw Geldorp was sinds april 2006 voorzitter van de Eilander Raad. Vanaf dat moment heeft zij de eilanden vertegenwoordigd in het CCW en RCW. Ze was een graag geziene gast bij de provincies en ministeries die betrokken zijn bij de Waddenzee. Ook was zij een warm voorstander van de internationale samenwerking. De laatste jaren was zij voorzitter van de Euregio de Waddeneilanden en had ze zitting in het Waddenseaforum. Zij was een echte ambassadeur van de eilanden.

Â

De pluim is in 1985 ingesteld en sindsdien in totaal tien keer uitgereikt. In het verleden is de Waddenpluim aan de volgende personen uitgereikt:

1985 mevrouw N. Smit-Kroes, minister van Verkeer en Waterstaat

1986 Stichting Reinwater

1987 Search en Rescue-team vliegbasis Leeuwarden

1989 Greenpeace

1995 Stichting Vrienden van Rottumeroog

1997 Stichting Waddengroep

2001 KNRM

2002 de heer S. Jansen, gedeputeerde provincie Fryslân

2005 de heer R. Cazemier, burgemeester van Dongeradeel

Â