Ingezonden persbericht


-Persbericht-

Helft van Nederlandse jongeren speelt poker
Een derde daarvan is vrouw, zo wijst landelijk pokeronderzoek uit

Montreal, 6 oktober 2009 - Poker is een razend populair populair spel onder jongeren. De helft van de Nederlanders tussen de achttien en de vijfendertig jaar pokert. Het eeuwenoude kaartspel, van oorsprong een echte mannenbezigheid, is ook opvallend populair bij jonge vrouwen: één op de drie van hen speelt het wel eens. Pokerspelers blijken gevoelig te zijn voor bijgeloof. Een vijfde van de spelers is bijgelovig en velen hebben speciale rituelen in de hoop meer succes te hebben in het spel. Zo zijn er spelers die bidden, in hun hand blazen of hun kaarten altijd in een bepaalde volgorde bekijken om het geluk een handje te helpen. Dit blijkt uit onderzoek van online pokerroom Everest Poker1.

Pokeren is vooral gezellig
Veel spelers pokeren zowel op het internet (68%) als in huiselijke kring (80%). Pokeren in het casino is echter een stuk minder populair: een op de acht speelt het daar wel eens. Een mogelijke reden daarvoor is dat het de meesten niet om keiharde winst gaat. Want hoewel poker bekend staat als een spel waarbij alles draait om de cash, speelt maar 4% van alle pokerspelers meer voor het geld dan voor de gezelligheid. Opvallend is dat dit percentage onder internetspelers ook slechts 5% is.

Maar het is ook een behendigheidsspel
Maar poker is niet alleen een leuk tijdverdrijf. Zo geeft de helft van alle pokerspelers aan dat het een goede training voor hun hersenen is. Opmerkelijk genoeg geldt dat voor zowel laag-, middel- als hoogopgeleiden. Volgens de meerderheid is poker dan ook vooral een behendigheidsspel: slechts drie op de tien vinden het een kansspel. Daarbij geldt: hoe beter een pokerspeler zichzelf vindt, hoe meer hij van mening is dat poker draait om behendigheid.

Vrouwen zijn slechter dan mannen
Hoewel vrouwen in aantal steeds beter vertegenwoordigd zijn aan de pokertafel, leggen ze het vaak af tegen hun mannelijke tegenspelers. Zo won slechts een vijfde van de vrouwelijke spelers ooit meer dan 50 euro op één dag, terwijl dit succes een op de drie mannen ten deel viel. Vrouwen zijn dan ook relatief onzeker over hun eigen pokervaardigheden: de helft vindt zichzelf slechter dan gemiddeld, terwijl 70% van de mannen denkt dat hij even goed of beter is dan de doorsnee speler.

Buurlanden imponeren niet
Hoewel het de internetspelers dus vooral om de lol gaat, hebben ze wel een sterke mening over de kwaliteit van hun medespelers. Zo vinden ze dat de beste spelers uit Amerika en Scandinavië komen. Saillant is dat ook de slechtste spelers volgens hen uit Amerika komen. Ook Belgen en Duitsers zijn volgens de Nederlandse pokerspelers over het algemeen zwakke tegenstanders.

Pokerface wordt in de spiegel geoefend
Dat bluffen een belangrijk onderdeel van het pokerspel is, blijkt wel uit het feit dat één op de vijf pokerspelers zijn pokerface wel eens heeft geoefend in de spiegel. De klassieke pokerzonnebril is aan de nuchtere Nederlander echter niet besteed: slechts 4% van hen heeft een speciale pokerzonnebril.


1 Online onderzoek in september 2009 uitgevoerd door Kien onderzoek onder 507 respondenten tussen de 18 en 35 jaar die wel eens pokeren, representatief voor de Nederlandse samenleving.

Over Everest Poker
Everest Poker is een van de weinige onafhankelijke pokerrooms die geen deel uitmaken van een netwerk en is daarnaast de exclusieve licentiehouder van haar pokersoftwaretechnologie. De pokerroom geldt als een van de drie populairste pokersites in Europa. Everest Poker besteedde als een van de eerste in Europa aandacht aan de Europese pokergemeenschap door een unieke en aantrekkelijke omgeving te bieden aan Europese spelers. Zij sponsort diverse belangrijke pokertoernooien in o.a. Duitsland en Frankrijk en organiseert satellietkwalificatietoernooien voor een aantal van de belangrijkste pokerevenementen in Europa. Inspelend op de vele niet-Engels sprekende pokerspelers over de wereld, heeft Everest Poker haar pokersoftware volledig vertaald in 11 talen. Daarnaast biedt Everest Poker spelersupport aan in 15 talen. Everest Poker is eigendom van Ultra Internet Media. Voor meer informatie kunt u naar: www.everestpoker.net.

-Einde persbericht-

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht