Gemeente Alkmaar


Evaluatie hondenbeleid leidt tot wijziging losloopgebieden

In 2003 zijn er verschillende verbods- en losloopgebieden voor honden in de stad aangewezen. Door ontwikkelingen in het Alkmaarse groen en een evaluatie is besloten om een aantal van deze gebieden te wijzigen.

In de evaluatie en bij de wijzigingen is rekening gehouden met de ervaringen en wensen van hondenbezitters, bewoners, stadstoezichthouders, wijkbeheerders en wijkmeesters.

Verbods- en losloopgebieden

De gebieden waar het verboden is om de hond los te laten lopen hebben vaak (bijzondere) natuurwaarden. Schade aan de flora en fauna moet in deze gebieden zoveel mogelijk beperkt of voorkomen worden. De losloopgebieden zijn meestal plekken waar de honden genoeg bewegingsvrijheid hebben en waar de overlast/schade beperkt of voorkomen kan worden.

Bij de aanwijzing van verbods- en losloopgebieden wordt rekening gehouden met de verschillende gebruiksfuncties van het groen in de stad. Er worden de volgende (beleids)criteria gehanteerd:


· de verbods- en losloopgebieden voor honden zoveel mogelijk gelijkmatig over de stad verdelen;


· hinder door honden voor het verkeer zoveel mogelijk beperken of voorkomen;


· beoordelen of en in welke mate er sprake is van overlast/schade aan de omgeving door honden.

Afvalbakken

De eigenaar of houder van een hond is zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van hondenpoep. Om de hondenbezitter het gemakkelijk te maken, staan er inmiddels door de gehele stad afvalbakken waarin men de hondenpoep kan weggooien. In Vroonermeer-Zuid en de Rekerhout is er zelfs een proef gestart met speciale hondenhaltes. Hier staan speciale afvalbakken met papieren zakjes om de poep direct op te ruimen. De gemeente heeft de afgelopen tijd verschillende bakken verplaatst of juist een aantal bakken extra geplaatst.

Inloopbijeenkomst

De gewijzigde verbods- en losloopgebieden en evaluatie van het hondenbeleid liggen van

7 oktober tot 18 november 2009 ter inzage bij de publieksbalies op het Stadskantoor en Dienstencentrum De Mare. Daarnaast organiseert de gemeente op de onderstaande data een inloopbijeenkomst:


· maandag 26 oktober in wijkcentrum "Mare Nostrum" aan de Arubastraat 2;


· woensdag 28 oktober in horecacentrum "De Hertenkamp" aan de Zandersweg 1;


· woensdag 4 november in wijkcentrum "De Oever" aan de Amstelstraat 1.

Alle inloopbijeenkomsten beginnen om 18.30 en eindigen om 21.00 uur. Tijdens deze inloopbijeenkomsten wordt het beleid toegelicht en is er gelegenheid om vragen te stellen. Maar ook op www.alkmaar.nl, bij de publieksbalies en bij de verschillende wijkcentra zijn de gewijzigde gebieden en de evaluatie terug te vinden.


+++

Chantal Kolleman

Communicatieadviseur

Gemeente Alkmaar

T 072 - 548 8986

www.alkmaar.nl

aanwezig op: ma-di-do-vr