Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
105 Vragen van de heer C.G. Jansen op de Haar en dhr. J.A. Kleuver (ingekomen 3 september 2009
en antwoorden door het college verzonden op 6 oktober 2009 )

Schriftelijke vragen inzake vennen Fort aan de Klop.

Op 1 september 2009 bezocht de Commissie Stad en Ruimte de wijk Overvecht in het kader van een werkbezoek, over de werkzaamheden van Stadswerken. Voor dit werkbezoek was ook een aantal actieve wijkbewoners uitgenodigd. Een aantal van hen vroeg aandacht voor twee vennetjes die zich in het bos rond Fort aan de Klop bevinden, dat de bebouwing van het water scheidt. Tussen de vennetjes door loopt een wandelpad. Ofschoon het overleg tussen deze actieve bewoners en de gemeente over en weer erg gewaardeerd wordt en stadswerken dikwijls actie onderneemt naar aanleiding van wat deze bewoners signaleren, geldt dat niet voor de vennetjes, die er inderdaad slecht onderhouden bij liggen. Wij hebben de volgende vragen aan het College.


1. Is de gemeente verantwoordelijk voor het beheer van deze vennen of ligt het beheer ervan bijvoorbeeld bij het waterschap?

De gemeente is verantwoordelijk voor het beheer van deze vennen.


2. Ervan uitgaande dat de gemeente de vennen dient te verzorgen: Waarom liggen de vennen er zo slecht onderhouden bij?

De vennen zijn niet meegenomen in de uitvoeringswerkzaamheden die de laatste jaren in de directe omgeving hebben plaatsgevonden.


3. Kunnen onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden van de vennen niet worden betrokken bij het (water-)beheer van de rest van Fort aan de Klop?

Op korte termijn staan geen baggerwerkzaamheden rond Fort de Klop op stapel. Een koppeling tussen onderhoudswerkzaamheden rond de Klop en de vennen is derhalve niet zinvol.


4. Deelt u de mening van PvdA en D66 dat de vennetjes, zoals ze er nu bijliggen, ontsierend zijn en niet in overeenstemming zijn met de kwaliteit van de rest van het gebied? Zo nee, waarom niet?

Ja, wij delen deze mening.


5. Bent u bereid om het onderhoud aan deze vennen snel en duurzaam ter hand te nemen? Zo nee, waarom niet?

Ja. Stadswerken gaat de vennen - los van werk aan de forten - baggeren tijdens het seizoen 2010 omdat de voorbereiding van de werkzaamheden de nodige tijd kost en de uitvoering seizoensgebonden is. Kan de bagger bijvoorbeeld ter plekke blijven en wat is het resultaat van het ecologisch onderzoek? Schoonmaakwerkzaamheden zijn door de dienst per direct opgepakt.

---- --