Een verantwoorde en transparante begroting voor 2010

06/10/2009 12:03

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Gisteren heeft het Verzekeringscomité van het RIZIV een begrotingvoorstel voor de gezondheidszorg goedgekeurd, gesteund door de noodzaak om de koopkracht van de Belgen te vrijwaren. De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn tevreden dat ze met succes hun basiswaarden hebben kunnen verdedigen, namelijk: verantwoordelijkheid, transparantie en innovatie.

BRUSSEL, 6 OKTOBER 2009- Het Verzekeringscomité van het RIZIV heeft gisteren een begrotingsvoorstel voor de gezondheidszorg in 2010 met een tweederdemeerderheid in een eerste stemronde goedgekeurd. Dit is vrij opmerkelijk gezien de hoge spanning in het actuele begrotingsdebat.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn tevreden dat, gezien de omstandigheden, de verzekeringsinstellingen, bewerkerstelligers van dit akkoord, hun verantwoordelijkheid genomen hebben. Naast een enveloppe van 131 miljoen euro aan besparingsvoorstellen in de gezondheidszorg, hebben ze besloten om niet de volledige beschikbare marge te gebruiken en zo ongeveer 781 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de Algemene Raad en de regering. Zo hebben de verzekeringsinstellingen hun rol als co-beheerder van de ziekteverzekering waargemaakt.

Maar de bezorgdheid om de koopkracht van de Belgen te vrijwaren staat centraal. Daardoor was het mogelijk om nieuwe maatregelen ten voordele van de patiënten goed te keuren. Tussen deze maatregelen springen er vooral twee in het oog: de prijsverlaging voor sommige geneesmiddelen buiten brevet en de uitbreiding van de maximumfactuur (MAF) voor chronisch zieken via een vermindering van het remgeld (hiervoor is 10 miljoen voorzien). In de ziekenhuizen is het vooruitzicht op een veralgemening van de afschaffing van de supplementen voor kamers met twee bedden, uitstekend nieuws voor de patiënten.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen juichen eveneens de initiatieven toe, die de gezonde samenwerking met de verstrekkers bevorderen: 8,4 miljoen voor de tandartsen (waarbij het akkoord gerespecteerd wordt); 13 miljoen voor steun aan de huisartsen en de voortzetting van de herrijking van de honoraria bij de specialisten.

Uiteindelijk hebben de Onafhankelijke Ziekenfondsen, als actieve partner in de opmaak van de begroting van de gezondheidszorg 2010, hun gehechtheid aan de therapeutische innovatie opnieuw bevestigd. Alle verzekeringsinstellingen hebben zich achter het voorstel geschaard om de verbetering van de terugbetalingprocedures van innoverende geneesmiddelen te versterken. Er werd eveneens een stap naar meer transparantie genomen, aangezien er een besparing van 4 miljoen in de sector van de orthopedie verwezenlijkt moet worden, een van de sectoren waarin de prijstransparantie tekortschiet. .

Pascal Mertens

Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

02/778.92.01

----

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Onafhankelijk Ziekenfonds, Onafhankelijk Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Mutualité Professionnelle et Libre de la Région wallonne en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.950.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de derde grootste verzekeringsinstelling van het land.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Tel : 02/778.94. 33

Gsm : 0474/32 14 46

www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel