Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Enschede, 6 oktober 2009.

Balengebouw wordt opgevijzeld

Er is volop activiteit rond het Balengebouw in de Enschedese wijk Roombeek. Een later aangebouwd deel van het pand is gesloopt en binnenkort starten de werkzaamheden voor het verdiepen van de begane grond. Het streven is om hier eind 2010 het Cremer Museum te vestigen, een museum en ontmoetingsplaats voor jonge beeldend kunstenaars, in de geest van Jan Cremer.

In het Cremer zal altijd werk te zien zijn van Jan Cremer, in wisselende exposities. Daarnaast richt het museum een belangrijke plaats in voor de presentatie van jonge kunstenaars in Nederland en daarbuiten.

"We streven samenwerking na met alle belangrijke kunst- en andere instellingen in en buiten Enschede", zegt KNVB directeur Henk Kesler, die voorzitter is van de stichting Cremer Museum. "We slaan de handen ineen om een schitterend nieuw juweel toe te voegen aan de Cultuurmijl van Enschede. Het gebouw wordt letterlijk opgetild door er een glazen etage tussen te plaatsen, naar een ontwerp van de wereldberoemde architect Rem Koolhaas, een vriend van Jan Cremer."

Alma Netten, die dit jaar afscheid neemt als directeur van het Grachtenfestival in Amsterdam, is benoemd als projectleider. "Het Cremer kenmerkt zich door een rusteloze, maar trouwe natuur, een open blik, een warm hart. Net als de Enschedeërs, net als Jan Cremer."

Het Cremer Museum is een samenwerking van stichting Cremer Museum, woningcorporatie De Woonplaats en de gemeente Enschede. De voortgang van de bouw van het Cremer is te volgen via de website van het Cremer Museum: www.cremermuseum.nl.

Noot voor de redactie,