Port of Rotterdam

Havenbedrijf informeert politieke omgeving

06-10-2009

Met het oog op de (deel)gemeenteraadsverkiezingen van maart 2010 informeert het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) politici en andere betrokkenen bij de verkiezingsprogramma's. Voor het HbR staat de vraag voorop "wat kunnen haven en gemeente samen doen voor de regio?". Het Havenbedrijf geeft de politieke partijen in alle gemeenten rondom het Rotterdamse haven- en industriecomplex negen suggesties op de terreinen bereikbaarheid, ruimte, duurzaamheid en werk.

Gedeeltelijk sluiten de punten aan bij bestaande initiatieven en projecten die al met de gemeenten zijn gestart, zoals het Rotterdam Climate Initiative, de Vervoersonderneming en Stadshavens. Er is op gelet om extra uitgaven voor de gemeenten te vermijden. Met een aantal relatief kleine beleidsaanpassingen zijn grote stappen vooruit, mogelijk.

Negen suggesties


* Rode loper uit voor investeringen: optimale gezamenlijke begeleiding van vergunningen; snelle procesgang
* Blijven investeren in onderwijs

* Kansen benutten voor onderkant en bovenkant arbeidsmarkt
* Snelle realisatie van een Tweede Westelijke Oeververbinding
* Sluit wonen en werken meer op elkaar aan

* Duurzaamheid gezamenlijk oppakken

* Gezamenlijk werk maken van CO² beleid

* Verdubbeling windvermogen: samen op zoek naar nieuwe locaties windenergie
* Gebiedsgericht milieubeleid samen oppakken

Haven en regio
De grootste haven van Europa ligt in de Rijnmond. De regionale vervlechting tussen de haven en de omgeving is groot. Dat geldt voor de factor arbeid, voor de toeleverende industrie en voor logistieke dienstverlening. De haven is een bron van werk en welvaart, en daarbij is een aantrekkelijke woon- en leefomgeving ook belangrijk als vestigingsvoorwaarde. Van Voorne-Putten via de gemeenten langs de Nieuwe Waterweg tot en met de Drechtsteden.

Gezamenlijk wordt een aantrekkelijk leef- woon- en vestigingsklimaat geschapen. Dat is relevant voor de 145.000 mensen uit de Rijnmond die direct of indirect in de haven wonen en werken. Bij elkaar genomen vormt de haven de grootste sector in de zuidvleugel van de Randstad, zowel qua werkgelegenheid als qua toegevoegde waarde. De veelzijdigheid van haven, industrie en kennis is een grote kracht gebleken onder de huidige economische omstandigheden.

Klik hier voor uitgebreidere informatie.

Meer informatie:
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven