Socialistische Partij

Chronisch zieken en gehandicapten moeten mogelijk huurtoeslag terugbetalen


06-10-2009 * De SP denkt dat veel mensen eind dit jaar in de problemen komen, omdat ze teveel ontvangen huurtoeslag terug moeten betalen. Nu bijzondere ziektekosten niet langer aftrekbaar zijn van de belasting, verdwijnt voor een flink aantal chronisch zieken, ouderen en gehandicapten mogelijk ook de huur- en zorgtoeslag.

Agnes Schlebusch: 'Wij zijn bang dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn en aan het eind van het jaar voor een nare verrassing komen te staan. Daarom willen we dat de gemeente alles op alles zet om de mensen op tijd te informeren.'

Tot 2009 konden mensen hoge zorgkosten aftrekken bij de belasting: de zogenaamde TBU-regeling. Per 1 januari 2009 is de mogelijkheid om zorgkosten af te trekken veel minder geworden voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. Maar dat heeft nog een extra nadelig gevolg waarvan mensen misschien niet op de hoogte zijn.

Agnes Schlebusch: 'Omdat de ziektekosten niet meer afgetrokken mogen worden, gaat het verzamelinkomen van veel mensen drastisch omhoog. En een hoger verzamelinkomen heeft directe gevolgen voor de hoogte van de zorg- en huurtoeslag. Ik ben bang dat mensen in de problemen komen als ze daar geen rekening mee houden. Zij zullen op het eind van dit jaar de teveel ontvangen huur- en zorgtoeslag moeten terugbetalen.'

In het kader van het Armoedepact is met diverse instanties, zoals het MJD en het Stedelijk Overleg Ouderenbonden Groningen (SOOG) afgesproken dat zij ondersteuning bieden bij het invullen van de formulieren voor de inkomstenbelasting. De SP vraagt zich af of deze instanties rekening hebben gehouden met bovengenoemde belastingmaatregel.

In de plaats van de TBU is de zogenaamde tegemoetkomingsregeling gekomen maar over de uitvoering daarvan bestaat ook nog veel onduidelijkheid.

Een aantal arbeidsongeschikten met een uitkering van de UWV krijgt automatisch een tegemoetkoming van 350 euro. Dat geldt voor de mensen die recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van het UWV (WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering), voor minstens 35 % arbeidsongeschikt zijn en van rechtswege voor de AWBZ verzekerd zijn. Dit bedrag is in de meeste gevallen al uitbetaald door de UWV.

Voor cliënten van de Sociale Dienst, die een WWB uitkering ontvangen en arbeidsongeschikt zijn, is nog niets geregeld. De SP wil duidelijkheid van het college van Burgemeester en Wethouders en heeft vragen gesteld.