Ingezonden persbericht




persinformatie

Hotelkamerprijzen in Europa sterk gedaald

Hotels.com presenteert lijst van hotelprijzen in belangrijkste landen Europa

Amsterdam, 6 oktober - De hotelkamerprijzen in heel Europa zijn sterk gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Hotels.com, marktleider op het gebied van online hotelboekingen. Het onderzoek, de Hotel Price Index, vergelijkt de gemiddelde prijzen betaald door reizigers tijdens de eerste helft van 2009 ten opzichte van de prijzen in dezelfde periode van 2008. Binnen Europa betaalden reizigers in Zwitserland de hoogste gemiddelde prijs voor een hotelkamer, gevolgd door de Scandinavische landen Denemarken en Noorwegen. In de Oost-Europese landen Tsjechië, Hongarije en Polen was de gemiddelde kamerprijs het laagst.

Alle Europese landen zagen de gemiddeld betaalde hotelkamerprijs dalen tijdens de eerste helft van 2009, vergeleken met dezelfde periode in 2008. In Zwitserland daalde de kamerprijs met 12%. Reizigers betaalden er gemiddeld ¤139 voor een overnachting, waarmee de Zwitseerse hotelkamers het duurst van Europa waren. Denemarken en Noorwegen volgen in de lijst. De kamerprijs in Denemarken daalde met 14% naar ¤119. In Noorwegen daalde dee prijs met maarliefst 24%, in het land van de fjorden betaalden reizigers gemiddeld ¤112 voor een hotelkamer. Ondanks de sterke prijsdaling behoort Noorwegen nog altijd tot de duurdere landen van Europa, reden hiervoor is het hoge prijsniveau van hotelkamers in het land gedurende 2008.

Ook in Oost-Europa daalde de gemiddelde kamerprijs sterk. Voor een hotelkamer in Tsjechië werd, na een prijsdaling van 21%, gemiddeld ¤71 betaald. De kamerrprijs in Hongarije was na een daling van 23% gelijk aan de prijs in Tsjechië, de landen delen de laatste positie in de lijst van duurste landen van Europa. De voorlaatste positie wordt bekleed door Polen, waar de gemiddelde hotelkamerprijs daalde met 23% naar ¤73.

De grootste prijsdaling bespeurde Hotels.com in Ierland, de kamerprijzen daalden er met 26%. Voor een Iers hotel werd tijdens de eerste helft van 2009 gemiddeld ¤80 betaald, inn 2008 was dat nog ¤108. Door deze forse prijsdaling werrd Ierland het land met de goedkoopste hotelkamers van West-Europa. In Frankrijk en Griekenland daalde de gemiddelde hotelkamerprijs het minst sterk (6%).

Over de HPI

De HPI identificeert de daadwerkelijk door klanten van Hotels.com betaalde prijzen per kamer over de gehele wereld en niet de geadverteerde prijzen. De meting wordt verricht onder 78.000 hotels op meer dan 13.000 locaties. De HPI geeft inzicht in hotelprijzen voor de periode januari tot juni 2009 vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor.

Einde persinformatie. Dinsdag 6 oktober 2009.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht