Regie der Gebouwen restaureert gevel Legermuseum Brussel (Jubelpark)

06/10/2009 14:10

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

De federale Regie der Gebouwen startte eind september 2009 met de restauratie van de zuidelijke gevel en het perystilium van het Legermuseum te Brussel. De werken nemen een jaar in beslag.

De zuidelijke gevel

De zuidelijke gevel van het Legermuseum dateert uit 1909 en wordt gekenmerkt door een imposante metalen structuur. De volledige buitenstructuur en een klein deel van de binnenstructuur wordt behandeld om verdere corrosie te vermijden. Indertijd werd deze structuur opgebouwd door middel van klinknagelverbindingen. Een techniek die vandaag niet meer in gebruik is. Dit type klinkwerk werd vooral gebruikt tijdens de industriële revolutie. Uiteindelijk werd deze techniek vervangen door metalen structuren aan elkaar te lassen en te schroeven met bouten. Bij de restauratie van de buitenstructuur wordt de oude techniek van het aan elkaar vastklinken met verhitte klinknagels terug gebruikt.

Het perystilium

Het perystilium dateert ook uit het begin van de 20ste eeuw. De muren en kolommen zijn uit blauwe hardsteen gemaakt. Deze neoklassieke zuilengalerij is naast de triomfboog een essentieel onderdeel van het Jubelparkcomplex.

Enkele uitkragende stenen worden daar waar nodig geconsolideerd; in het uiterste geval worden ze vervangen. Het voegwerk dat in slechte staat is, wordt verwijderd en vervangen met nieuw voegwerk in dezelfde kleur en samenstelling.

De muren van het perystilium worden eerst gereinigd (via stoom) om de staat van de natuursteen, de scheuren en het voegwerk te kunnen restaureren. De bestaande grijze patina wordt maximaal bewaard om een harmonieus geheel te behouden met de andere zuilengalerij (Autoworld) en de triomfboog.

Alle graffiti in de zuilengalerij wordt verwijderd en de behandelde plaatsen worden preventief behandeld met een tijdelijke, beschermende coating.

De gevel boven het perystilium is volledig uitgevoerd in gewapend glas. De ornamenten boven de Luchtvaarthal zijn verdwenen maar de verankeringplaatsen zijn nog duidelijk zichtbaar. Tijdens de werken wordt onderzocht of kopieën van de oorspronkelijke ornamenten terug geplaatst kunnen worden. Alle ruiten en het gewapend glas van de gevel worden vervangen met doorzichtig glas. Zo wordt de inwendige structuur van de hall ook buiten zichtbaar.

De 7 monumentale toegangsdeuren tot de Luchtvaarthal worden gedemonteerd. Het geklasseerde buitenschrijnwerk wordt bewaard en hersteld. Het demonteren van de deurcomponenten gebeurt in het atelier van de meestersmid. Alle ijzeren onderdelen worden voorzien van een antiroestbescherming. Indien nodig worden de niet meer bruikbare onderdelen vervangen door op maat gemaakte vervangstukken. De verdwenen decoratieve elementen worden opnieuw gemaakt op basis van de oorspronkelijke technieken. De deurscharnieren worden vernieuwd en iedere deur krijgt een nieuw raamwerk met veiligheidsglas. Tenslotte zullen de deuren in de toekomst ook geopend worden naar buiten toe.

Het decoratief plafond in stuc van de zuilengalerij is in gipsplaaster uitgevoerd waaraan kleurpigmenten werden toegevoegd en een korrelige structuur die blauwe hardsteen nabootst. De draagstructuur van het plafond bestaat uit metalen profielen en beton. De plafondbepleistering vertoont vele scheuren en is op sommige plaatsen volledig verdwenen. Alles wordt eerst gecontroleerd op stabiliteit. De bekleding van de betonnen steunbalken aan de rechterzijde van het perystilum wordt volledig vernieuwd. Alle metalen profielen die geen anticorrosielaag meer hebben, worden opnieuw behandeld.

De vloer van het perystilum bestaat uit blauwe hardsteen, rode Sarrancolin marmer en steen van Comblanchien. De geometrische motieven, vooral in marmer, en de steen van Comblanchien zijn zwaar beschadigd. De verzakte en opgelichte stenen worden opnieuw op gelijk niveau geplaatst. De ondervloer van het linker gedeelte van het perystilium wordt vervangen waarna de oude, herstelde vloer wordt terug gelegd. Elke tegel wordt eerst geïnventariseerd alvorens hij wordt losgemaakt en gereinigd. Tegels die niet meer hersteld kunnen worden, worden vervangen.

De werken worden uitgevoed met de financiële steun van de Nationale Loterij.

Technische fiche:

Eigenaar: Belgische Staat

Opdrachtgever: Regie der Gebouwen

Werfopvolging: Regie der Gebouwen (Arch. Jean-Luc Brugmans)

Eindgebruiker: Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Aannemer: NV. Monument Van De Kerckhove

Duur der werken: september 2009 - september 2010

Kostprijs: 4,7 miljoen euro (incl. B.T.W.)

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen staat in voor de kwalitatieve kantoorhuisvesting van de federale ambtenaren en het instandhouden van het federale architecturale patrimonium. Klantgerichtheid, flexibiliteit en efficiëntie zijn onze kernwaarden. Wij beheren zo'n 1.013 gebouwen in eigendom (ong. 4,9 miljoen m2) en zo'n 538 ingehuurde gebouwen (circa 2,8 miljoen m2). Onze projecten realiseren wij dankzij een succesvolle samenwerking met onze verschillende partners.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoed, is de Regie der Gebouwen de referentiepartner van de federale overheid inzake vastgoed.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel