Gemeente Winterswijk


Na aanbesteding acht aanbieders in beeld voor leveren hulp bij het huishouden in Winterswijk

6 oktober 2009

Resultaat Europese aanbesteding Wet Maatschappelijke Ondersteuning

Winterswijk - Burgemeester en wethouders van Winterswijk hebben de levering van hulp bij het huishouden deze week voorlopig gegund aan de volgende zorgaanbieders: 1. Careaz 2. Thuiszorg Service Nederland (TSN), 3. Sensire, 4. Zorgkompas, 5. T-zorg Nederland , 6. Stichting zorgcombinatie Marga Klompé, 7. Buurtzorg en 8. Vitaal.

Dit is de uitkomst van de Europese aanbesteding voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Deze aanbesteding hebben acht Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gezamenlijk uitgeschreven. In totaal zijn 14 inschrijvingen ontvangen, waarvan 8 zorgaanbieders voor de gemeente. Als de gunning over ruim twee weken definitief wordt, sluit de gemeente Winterswijk met alle 8 zorgaanbieders per 1 januari 2010 een contract.

Nieuwe contracten nodig
Sinds de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2007 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van hulp bij huishouden. Het gaat dan om schoonmaakwerkzaamheden bij mensen thuis die daarvoor een indicatie hebben gekregen van de gemeente, eventueel te combineren met ondersteuning van mensen bij het voeren van de regie over het huishouden. Daarvoor hebben de gemeenten destijds een contract afgesloten met meerdere aanbieders. Dit contract loopt af op 1 januari 2010.

Om nieuwe contracten af te kunnen sluiten, is een Europese aanbestedingsprocedure gevolgd. De randvoorwaarden van deze procedure zijn tot stand gekomen na ruggespraak met de WMO raden uit de gemeenten. In de procedure is aan verschillende onderdelen aandacht besteed. Zo wordt er rekening gehouden met de voorgestelde wetswijziging met betrekking tot de inzet van alfamedewerkers. Vanaf 2010 mogen zorgaanbieders geen alfamedewerkers meer inzetten, maar alleen personeel dat in dienst is bij de aanbieder.

Verder hebben de gemeenten een signaal afgegeven over de hoge lonen van bestuurders binnen de zorgsector. Daartoe hebben ze een item opgenomen dat deze lonen niet boven de zogenoemde "Balkenende-norm" mogen uitkomen. Ook is er veel aandacht besteed aan de kwaliteit van dienstverlening en invulling van het begrip 'de klant centraal stellen' en 'samenwerking met andere hulpverleners'.

Beoordeling
Bij de voorlopige gunning is rekening gehouden met een aantal factoren. Van alle inschrijvingen is beoordeeld welke aanbieders de economisch meest voordelige inschrijvingen hebben gedaan. Bij die beoordeling is meegewogen: de aangeboden tarieven, de kwaliteit van de dienstverlening, ketensamenwerking en de gemeentelijke wensen. De kwalitatieve eisen hebben bij de selectie van de aanbieders zwaarder mee geteld dan de prijs. Kwaliteit gaat vóór de prijs.

Reactietermijn
De betrokken zorginstellingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen hebben nog 15 dagen te tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Na de definitieve gunning is voor de inwoners van Winterswijk bekend uit welke zorgaanbieders zij na 1 januari 2010 een keuze kunnen maken voor hulp bij het huishouden. Daarbij kunnen burgers kiezen uit verstrekking van hulp bij het huishouden "in natura" door één van de zorgaanbieders, die de gemeente zal contracteren. Maar ook kan gekozen worden voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit bedrag kan de burger zelf een hulp zoeken en ook zelf betalen.