Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 oktober 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het weigeren van zorg aan illegale kinderen


1. Bent u op de hoogte van het feit dat illegale kinderen in de praktijk nog vaak de toegang tot de gezondheidszorg wordt geweigerd? *


2. Hoe gaat u er voor zorgen dat alle artsen (en baliepersoneel) op de hoogte zijn van het feit dat illegale kinderen recht hebben op zorg en dat weigeren van zorg strafbaar is?


3. Hoe gaat u er voor zorgen dat alle artsen op de hoogte zijn van het feit dat illegale kinderen altijd een verwijsbrief moeten krijgen wanneer aanvullende medische zorg noodzakelijk is?


4. Hoe gaat u er voor zorgen dat ouders van illegale kinderen voldoende op de hoogte zijn van het recht op zorg voor hun kinderen?


5. Kunt U aangeven hoe vaak het invullen van formulieren leidt tot het niet verkrijgen van zorg? Welke formulieren dienen ingevuld te worden wanneer een illegale minderjarige om zorg vraagt? Hoe gaat u er voor zorgen dat het invullen van diverse formulieren geen belemmering vormt tot het krijgen van zorg?


6. Hoe vaak heeft strafvervolging plaats gevonden na het weigeren van zorg aan illegale kinderen? Bent u van mening dat strafvervolging na weigeren van zorg aan illegale kinderen dient plaats te vinden?


7. Kan aangegeven worden hoe de spreiding is van niet-direct toegankelijke zorg waar illegalen gebruik van kunnen maken? Heeft het feit dat niet alle zorg direct toegankelijk is in de praktijk al tot problemen geleid?


8. Bent u bereid zorgweigering landelijk te registreren zodat de omvang van dit probleem duidelijk wordt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?


* Medisch Contact, 24 september 2009




Partij van de Arbeid