Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 6 oktober 2009

[pic]


Persbericht

Omgevingsproject Dokter Larijweg van start
Unieke hoogstamperenbomen verdienen extra aandacht

Gemeente De Wolden is in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en de inwoners van de Dr. Larijweg in Ruinerwold gestart met een omgevingsproject. Ook in dit project is er bewust voor gekozen om samen te werken met inwoners. In voorgaande omgevingsprojecten bij Hees, Oldenhave en Echten en de nog lopende projecten in Ansen, Engeland-Leeuwte en Armweide is deze samenwerking ten goede gekomen aan de cultuurhistorische waarde van het landschap. Provincie Drenthe draagt 143.500,- euro bij in de kosten.

Uniek
De Dr. Larijweg ligt op een zandrug en loopt vanaf de kern van Ruinerwold richting Ruinen. Langs deze zeven kilometer lange weg is er sprake van een unieke bermbeplanting van ongeveer 1400 hoogstamperenbomen. De panden langs deze weg dateren uit de 18e eeuw. Zes boerderijen staan op de rijksmonumentenlijst en nog eens zes op de provinciale monumentenlijst. Waaronder de museumboerderij Karstenhoeve waar de waardevolle cultuurhistorie van de Dr. Larijweg te zien is. Boerderijen, erven en perenbomen samen met het omliggende landschap maken het gebied tot één van de meest waardevolle cultuurlandschappen van Drenthe. Een landschap om te behouden en trots op te zijn.

Werkzaamheden
Door de jaren heen is de eenheid tussen de boerderijen, de erven, de weg met de perenbomen en het omliggende slagenlandschap steeds meer versnipperd geraakt. Daarom is het noodzakelijk een omgevingsproject uit te voeren om deze versnippering op te heffen en de onderlinge samenhang te versterken. Hiermee wordt voorkomen dat dit cultuurhistorische waardevolle landschap op termijn verloren gaat. De werkzaamheden zijn: onderhoud aan en vervangen van fruitbomen, herstellen en heraanleggen van een aantal huisbrinken en boomgaarden, aanplanten van meidoornhagen en erfbomen en het heraanleggen van elzensingels.


///////////////////////////////