Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 6 oktober 2009









Persbericht

Ondernemers in De Wolden krijgen meer ruimte

Wie plannen heeft om een onderneming te starten in een vrijkomende agrarisch gebouw in De Wolden krijgt sneller duidelijkheid of zijn of haar plannen passend zijn. De gemeente heeft beleid ontwikkeld op het gebied van Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Dit met  het doel het versterken van het economisch draagvlak en het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Hiermee wil de gemeente de dynamiek vasthouden en versterken door andersoortig bedrijvigheid toe te staan in vrijkomende agrarische bedrijven. Uit onderzoek is gebleken dat ondernemers in De Wolden graag wonen en werken op één  locatie.

Opvallende versoepelingen in de uitgangspunten zijn dat er activiteiten mogelijk zijn in hoofd- én bijgebouwen, en dat het vestigen van een bedrijf is toegestaan mits de woonfunctie behouden blijft. Dit omdat de combinatie van wonen en werken meerwaarde heeft in het landelijk gelegen gebied. Met dit VAB beleid hoeft de gemeente niet meer voor iedere individuele situatie een afweging te maken.

Doelstelling versterken van economisch draagvlak
Om de economie te bevorderen op het platteland biedt de gemeente meer mogelijkheden om een bedrijf te starten in een pand dat zijn agrarische functie verloren heeft. Door zinvol hergebruik te stimuleren, versterkt de gemeente de leefbaarheid en de economie in de dorpen en het buitengebied.

Doelstelling versterken van de ruimtelijke kwaliteit
De bevordering van hergebruik van gebouwen versterkt de ruimtelijke kwaliteit van het platteland. Daarnaast wordt door hergebruik leegstand en ongewenst gebruik voorkomen. Bovendien bevordert nieuwe bedrijvigheid de kwaliteit van de panden en de erven.


Waarmee moet de aanvrager rekening houden
Hoewel het nieuwe beleid een versoepeling is, heeft de gemeente enkele uitgangspunten omschreven waarmee belangstellenden rekening moeten houden. Bijvoorbeeld dat het beleid geldig is voor bedrijfsgebouwen die minstens drie jaar in agrarisch gebruik zijn geweest, het vestigen van een bedrijf is alleen toegestaan als de woonfunctie behouden blijft, de hoofdactiviteit moet binnen plaatsvinden, en er moet sprake zijn van landschappelijke inpassing. Ook mag de nieuwe activiteit bestaande agrarische bedrijven in de omgeving niet belemmeren in de bedrijfsvoering.

Meer informatie
Op www.dewolden.nl zijn alle uitgangspunten na te lezen. Deze kaders moeten vertaald worden naar voorschriften in een facet bestemmingsplan. Wie meer informatie hierover wenst, kan dit ook op de gemeentelijke site nalezen.

///////////////////////////////////////////////////