Ingezonden persbericht


Zeg NEE! tegen de YouTube-tax
Net als Computer Idee

Haarlem, 6 oktober 2009 / Computer Idee

In minder dan 18 uur hebben alleen al op de website van Computer Idee zo'n 1000 mensen een ferm NEE! laten horen tegen de plannen van Buma/Stemra om iedereen die een muziekfragment, bijvoorbeeld in een YouTube-filmpje, op zijn website heeft staan ten minste 130 euro te laten betalen. En met iedereen bedoelt Buma/Stemra ook iedereen: niet alleen commerciële websites worden op de korrel genomen, maar ook de gewone man of de scholier die toevallig een YouTube-filmpje van zijn of haar favoriete band op zijn of haar website heeft gezet.

Het mag geen wonder heten dat het voorstel van Buma-Stemra tot veel beroering geleid heeft. Zo zijn er door de CDA'ers Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven al Kamervragen gesteld over wat in de volksmond inmiddels al de YouTube-tax heet.

Computer Idee, het computertijdschrift voor de enthousiaste computergebruiker, wil de onvrede van computerliefhebbers vertegenwoordigen en bundelen en heeft daarom een online protestactie georganiseerd. Via de site www.computeridee.nl/protest kan iedereen laten weten het niet eens te zijn met de plannen van Buma/Stemra. En dat er onvrede is, blijkt uit de reacties: maandagavond ging de protestsite de lucht in; binnen 18 uur hadden al zo'n 1000 mensen hun stem laten horen.

Computer Idee zal al deze stemmen verzamelen en uiteindelijk overhandigen aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Justitie.


Noot voor redacties

Meer informatie (

Ingezonden persbericht