EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Geachte redactie,

Reactie van EVO en TLN op onderstaand nieuwsbericht over het voorstel van de Europese Commissie voor één elektronisch tolheffingsysteem binnen de EU.

Een grote stap vooruit, zo beoordelen verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland het voornemen van de Europese Commissie om te komen tot één elektronisch tolheffingsysteem. Hiermee zal de enorme wildgroei aan apparaten om tol te betalen aan banden worden gelegd.

Wel wijzen EVO en TLN erop dat landen, zoals Duitsland, vele miljarden hebben geïnvesteerd in hun huidige tolheffingsystemen. De organisaties vinden dan ook dat de Europese Commissie een termijn moet stellen aan het gebruik van de huidige tolsystemen. Alleen als het voorstel van de Europese Commissie een dwingend karakter heeft, zal harmonisering in de toekomst mogelijk zijn.

EVO en TLN pleiten al jaren voor één kastje en één tolsysteem in Europa. Nu wemelt het namelijk in een truckcabine van de tolkastjes en vignetten, omdat Lidstaten elk hun eigen kastje invoeren. Een internationale ondernemer heeft daardoor al gauw vier verschillende kastjes in zijn cabine, naast de diverse vignetten. Dit initiatief van de Commissie maakt hopelijk een einde aan de rompslomp en extra kosten voor ondernemers.

Voor kilometerheffing is hoe dan ook apparatuur in het voertuig nodig om te registreren waar en wanneer wordt gereden. Beide organisaties vinden dat de overheid zich daarbij moet beperken tot het opstellen van specificaties waar de apparatuur minimaal aan moet voldoen. Het is vervolgens aan de markt om te bepalen hoe de kastjes er uit komen te zien en welke systemen het best werken.

EVO en TLN zijn voorstander van kilometerheffing voor alle weggebruikers omdat dit een efficiënter gebruik van de schaarse wegcapaciteit mogelijk maakt.

Eén EU-systeem voor tolheffing op komst

Dinsdag, 06 oktober 2009 / 12:37

BRUSSEL (ANP) - In de toekomst wordt het mogelijk met behulp van één apparaat elektronisch tol te betalen in de hele Europese Unie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de lancering van een Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS).

Volgens eurocommissaris Antonio Tajani (Transport) is deze verbetering voor weggebruikers de belangrijkste vooruitgang sinds de opheffing van de grenscontroles.

Sinds 1990 hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies.

In het voorstel van de Europese Commissie zijn de rechten en plichten van de tolheffende instanties, weggebruikers en EETS-aanbieders vastgelegd. Het systeem is binnen drie jaar beschikbaar voor voertuigen van meer dan 3,5 ton. Binnen vijf jaar kunnen alle voertuigen er gebruik van maken.

(c) ANP 2009 alle rechten voorbehouden