Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 6 oktober 2009

Conferentie Kind & Armoede

Op 5 oktober vond de conferentie Kind & Armoede plaats. Ruim 50 vertegenwoordigers van organisaties die met kinderen of gezinnen die in armoede leven te maken hebben namen hieraan deel. Het doel van de conferentie was om er samen voor te zorgen dat ook arme kinderen mee kunnen doen in de samenleving.

Kunnen alle kinderen meedoen?
Mevrouw Jehoel van het Sociaal en Cultureel Planbureau gaf een toelichting op haar onderzoek 'Kunnen alle kinderen meedoen?' Daaruit blijkt dat in Nederland en dus ook in Amersfoort nog te veel kinderen niet volwaardig mee kunnen doen vanwege armoede. Dit bleek ook uit filmpjes waarin Amersfoortse meisjes uit arme gezinnen vertellen hoe zij dit beleven. Aanwezigen noemden het schrijnend om te ervaren dat in Amersfoort kinderen met honger naar bed gaan en veel minder kans hebben op een goede toekomst dan andere kinderen. Na de pauze gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in dialoog. Dit leverde veel ideeën op om gezamenlijk het probleem kind en armoede aan te pakken.

Twee projectgroepen
Met de uitkomsten van de dialogen gaan twee projectgroepen aan de slag. Hiervoor heeft een aantal aanwezigen zich spontaan aangemeld. De ene projectgroep onderzoekt hoe door versterking van het contact en de samenwerking tussen organisaties meer gebruik van elkaars deskundigheid en mogelijkheden kan worden gemaakt. Het doel hiervan is alle arme kinderen adequaat te ondersteunen. De andere projectgroep onderzoekt waar en hoe arme kinderen het best kunnen worden bereikt en hoe er dan voor gezorgd kan worden dat deze kinderen ook echt gaan meedoen. In 2010 wordt een vervolg op deze conferentie georganiseerd waarin de resultaten van de projectgroepen aan bod komen.

Net op tijd!
Wethouder Arriën Kruyt merkte in zijn slotwoord op dat hij blij was dat deze conferentie net op tijd georganiseerd is. Door de economische crisis is de kans groot dat meer gezinnen in armoede terecht komen. Dan is samenwerking tussen de organisaties hard nodig om adequate ondersteuning te kunnen bieden.

Noot voor de redactie,