Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 6 oktober 2009

Amersfoort bezuinigt: versobering

De gemeente Amersfoort bezuinigt in 2010 en 2011 in totaal 10 miljoen euro structureel. Het college van burgemeester en wethouders heeft voorstellen daarvoor nu klaar. Afgelopen maanden is met organisaties en instellingen in de stad overleg gevoerd over de noodzakelijke bezuinigingen. De voorstellen zijn de weerslag van lastige keuzes maken en weloverwogen, soms moeilijke, beslissingen nemen.

Bij alle onderdelen van het gemeentelijk beleid wordt in meer of mindere mate bezuinigd. Dat varieert van bijvoorbeeld onderwijs tot sport, tot milieu, welzijn, ruimtelijke ontwikkeling, bereikbaarheid en cultuur.

Kwaliteit stad
De gemeenteraad heeft dit voorjaar besloten op sommige onderdelen van de begroting minder te bezuinigingen. Dat geldt voor economie om ruimte te geven aan werk en ondernemerschap. Jeugd en kwetsbare groepen worden zoveel mogelijk ontzien. De kwaliteit van de openbare ruimte in de stad moet op niveau blijven. Daar wordt minder bezuinigd dan op andere programma's, zodat de stad schoon en heel blijft.

Lasten
De lasten voor inwoners stijgen niet. Een gemeente kan altijd overwegen om de lasten voor de burgers te verhogen, om zo meer inkomsten te krijgen. Daar heeft het college van Amersfoort nadrukkelijk niet voor gekozen.

Efficiency
In de bezuinigingsvoorstellen is waar mogelijk 'de lucht' uit de begroting gehaald en zijn efficiencymaatregelen genomen. Sommige bezuinigingen zijn minder zichtbaar, omdat deze in de betrokken organisaties in de overhead plaatsvinden. Soms bleek het mogelijk andere financieringsbronnen te vinden. Totaal gaat het hier om 4 miljoen euro, 3 miljoen euro hiervan wordt binnen de gemeentelijke organisatie bespaard. De gemeente schrapt ondermeer 30 werkplekken. De gemeentelijke dienstverlening wordt versoberd, bijvoorbeeld door sluiting van de Informatiewinkel op zaterdag. Bij de balies van burgerzaken wordt op donderdagavond en zaterdagochtend op afspraak gewerkt.

Versobering
Daarnaast stelt het college maatregelen voor waarin korting op het budget bij verschillende organisaties plaatsvindt. In andere gevallen gaat het om versobering. In sommige situaties blijkt dat inwoners voorzieningen of activiteiten steeds minder bezoeken, waardoor deze kunnen worden stopgezet. In deze voorstellen gaat het in totaal om 6 miljoen euro. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige peuterspeelzalen die daardoor dicht kunnen.

Wijkmeldpunten
De wijkmeldpunten krijgen steeds minder meldingen binnen, daarom wordt voorgesteld ze te sluiten. Het wijkmeldpunt in het Soesterkwartier blijft, in nader te bepalen vorm, open omdat het veelvuldig wordt gebruikt. Het wijkcentrum het Katshuis in Kattenbroek sluit, De Tandem en De Sleutel in het Soesterkwartier gaan dicht en worden vervangen door een ander wijkcentrum. De sluiting van ouderencentrum De Drietand is voorzien voor eind 2010, waarbij de activiteiten elders worden ondergebracht.

Minder regels
Bezuinigen door de gemeente kan ook door minder toetsen en minder regels. Dit betekent dat deregulering leidt tot veranderingen bij de kapvergunning, in het welstandsbeleid en bij bestemmingsplannen.

Openbare ruimte
De bezuinigingsvoorstellen op beheer van de openbare ruimte betreffen onder meer de bladkorven, die gaan verdwijnen. Sommige fonteinen in de stad worden uitgezet. Vervanging van straatmeubilair en vissteigers vindt niet meer automatisch plaats.

Cultuur
Bij cultuur wordt niet bezuinigd op jeugd, omdat het belangrijk is jeugd in contact te brengen met cultuur. Grote instellingen kunnen bezuinigen met efficiencymaatregelen en minder personeelskosten. Binnen de evenementenbegroting is gevraagd aan de festivals Etcetera, Keistadfeesten en Amersfoort Theater Terras om een voorstel voor een nieuw gezamenlijk evenement te maken.

Collegeprogramma
Bij de bezuinigingsmaatregelen heeft het college zoveel mogelijk het collegeprogramma overeind gehouden. Dat betekent dat Amersfoort blijft investeren in een 'vitale stad waar iedereen telt'. Naast het pakket bezuinigingsmaatregelen is er een investeringsprogramma voor de komende jaren, waarin de culturele voorziening het Eemhuis, Amersfoort Vernieuwt en zwembad Hogeweg zijn opgenomen.

Gemeenteraad
De gemeenteraad bespreekt de komende weken de bezuinigingsvoorstellen. De presentatie aan de gemeenteraad is op 6 oktober om 19.00 uur. De hoorzittingen voor inwoners, organisaties en instellingen zijn 13 oktober om 19.00 uur. De begroting staat op internet http://www.amersfoort.nl/begroting en ligt ter inzage in de Informatiewinkel van De Observant en is daar ook verkrijgbaar.

Noot voor de redactie,