Partij van de Arbeid

6 oktober 2009

Vragen van het lid Vos (PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken

over de aanmaningen van Pretium Telecom B.V. en Gerecht Incasso


1. Bent u bekend met de berichten op het forum op de website van Tros Radar over de handelspraktijken van Pretium Telecom en Gerecht Incasso?{1}


2. Is het waar dat Pretium Telecom, ondanks eerdere boetes van de Consumentenautoriteit, uitspraken van de Geschillencommissie en de kantonrechter en diverse TV-uitzendingen over de verkooppraktijken van Pretium Telecom, nog steeds doorgaat met het niet volgens de regels benaderen van potentiële klanten?


3. Is het waar dat Pretium Telecom via Gerecht Incasso aanmaningen stuurt naar consumenten die binnen de wettelijk termijn van zeven dagen bedenktijd na het tot stand komen van de overeenkomst via een brief hebben laten weten geen interesse te hebben in een abonnement van Pretium Telecom?


4. Bent u het met de leden van de PvdA-fractie eens dat deze handelspraktijken van Pretium Telecom in strijd zijn met de uitspraak van de Geschillencommissie (TEL07-0439) waarin wordt gesteld dat in het geval van tijdige opzegging geen abonnementskosten in rekening gebracht mogen worden? Zo nee, waarom niet?


5. Bent u voornemens om maatregelen te treffen om gedupeerden van de beschreven handelspraktijken een oplossing te kunnen bieden, zodat zij geen brieven meer ontvangen van Gerecht Incasso wanneer zij gevraagd worden abonnementsgeld te betalen, terwijl deze mensen binnen de bedenktermijn aangegeven hebben geen interesse te hebben in de aanbieding van Pretium Telecom?


6. Bent u voornemens om maatregelen te treffen om te voorkomen dat Pretium Telecom in de toekomst zich wederom schuldig maakt aan de beschreven handelspraktijken? Zo nee, waarom niet?

{1} http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=25&t=23373&start=0 (geraadpleegd op 6 oktober 2009)