Ingezonden persbericht


Persinformatie
Lezingen tijdens de Performa beurs

Den Haag, 6 oktober 2009.

Beste redactie,

Hierbij geven we u een overzicht van de lezingen die de Hersenstichting morgen en overmorgen aanbiedt aan de bezoekers van de Performa beurs voor P&O managers in de Jaarbeurs. De Hersenstichting is partner van de Performa-beurs vanwege de ambitie om directeuren en HR-managers meer bekend te maken met de mogelijkheden en onmogelijkheden van herstel van hersenletselpatiënten op de werkvloer. Morgen, woensdag 12:00 uur, beurstheater 1
Mark Mieras, wetenschapsjournalist: "Wat hersenonderzoek vertelt over carrièreplanning" In de loop van je loopbaan verandert er van alles in je hersenen. Tot je 50e gaan de hersenverbindingen bijvoorbeeld steeds sneller werken. Ook veranderingen in de hersenchemie hebben effect op capaciteiten en emoties op het werk. De werkomgeving is in het algemeen heel stimulerend voor de hersenen. Naast goede carrièreplanning is ook goede stressbeheersing belangrijk voor een optimale hersenontwikkeling van medewerkers.

Morgen, woensdag 13:00 uur, beurstheater 1
Miel Verstappen, job coach: "De inzet van job coaching bij re-integratie" Per jaar worden 70.000 mensen tijdens hun werkzame leven geconfronteerd met een vorm van hersenletsel. Job coaching is een van de succesfactoren bij geslaagde re-integratietrajecten. Miel Verstappen, job coach en jurylid Hersenbokaal 2009, biedt enkele voorbeelden vanuit de praktijk over hoe job coaching voor de werkgever van nut kan zijn bij de re-integratie van mensen met hersenletsel.

Donderdag 12:00 uur, beurstheater 1
Ruud Houtzager, REAAL Verzekeringen: "Moeten? Kunnen? Willen? Een realistische kijk op re-integratie" Een actieve aanpak van re-integratie van mensen met een arbeidshandicap loont, zowel vanuit economisch als moreel oogpunt. Dat is de stelling van de spreker. Hij spreekt over rol van private verzekeraars, de overheid en de sociale partners bij arbeidsongeschiktheids- en re-integratievraagstukken. Wie zou de verantwoordelijkheid moeten, kunnen en willen nemen als het gaat om arbeidsparticipatie van mensen met 'een vlekje'?

Donderdag 13:00 uur, beurstheater 1
Hans Jonker, arbeidsdeskundige: "Niet-aangeboren hersenletsel; sluipend letsel in arbeidsrelaties?" Hersenletsel kan iemand zomaar overkomen en heeft enorme impact op het alledaagse leven, ook op het functioneren op de werkvloer. Dit geldt voor de getroffen persoon zelf, maar ook voor collega's en leidinggevenden. Hoe ga je om met de blijvende veranderingen in het functioneren van je collega als deze zijn werk weer hervat?




Ingezonden persbericht