Ingezonden persbericht


PvdA wil sport proeverij in de hele stad!

'Met sport win je altijd!' Dat is de titel van het initiatiefvoorstel dat de PvdA -gemeenteraadsfractie op vrijdag 9 oktober overhandigd aan Wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport Sander Dekker en PvdA wethouder van Financiën en Cultuur Marieke Bolle. De PvdA-fractie stelt voor om op meerdere plekken in de stad een sport ontmoetingsdag genaamd 'de sport proeverij' te organiseren. Op deze unieke manier ontmoeten scholen op een sportdag verschillende sportverenigingen uit hun buurt.

Met het initiatiefvoorstel neemt de PvdA-fractie het voortouw om meer kinderen aan het sporten te krijgen. In Den Haag sporten slechts 64% van de kinderen, terwijl beweging juist erg belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen.

Sportproeverij heeft ook een infomarkt

PvdA raadslid Gerard Verspuij heeft het initiatief genomen om sportverenigingen en scholen elkaar te laten ontmoeten. Op deze manier wil hij kinderen enthousiast maken voor verschillende sporten en hoopt hij dat ze vervolgens lid worden van een sportvereniging. 'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het aantal leden van sportverenigingen afneemt, het is daarom van groot belang om hen extra te ondersteunen.' Door korte clinics van de verenigingen maken kinderen kennis met allerlei bekende maar ook minder bekende sporten zoals voetbal, handbal, korfbal, maar ook surfen, biljarten en wielrennen

De sportproeverij is niet alleen een middel voor sportverenigingen om kinderen een sport te laten proberen en ontdekken, maar ook een prima moment om ouders te bereiken. Naast de sportclinics zal er namelijk ook een info markt zijn. Daar kunnen de sportverenigingen nieuwe leden werven, maar ook ouders aanspreken om vrijwilliger te worden.

De eerste sport ontmoetingsdag een groot succes

De PvdA fractie heeft in september de eerste sport ontmoetingsdag in het Zuiderpark georganiseerd. Veertien sportverenigingen gaven clinics op die dag aan 250 kinderen van zeven basisscholen. De kinderen maakten kennis met bekende sporten zoals voetbal, handbal, korfbal en badminton. Maar ook minder bekende sporten zoals surfen, wielrennen en biljarten kwamen aan de beurt. Na afloop waren niet alleen de kinderen enthousiast, maar ook de leerkrachten en de vrijwilligers van de sportverenigingen.

Aangezien de sport proeverij een groot succes was, wil de PvdA gemeenteraadsfractie dat dit initiatief over de hele stad wordt uitgerold, zodat alle basisschool leerlingen in Den Haag kennis kunnen maken met verschillende sporten en de sportverenigingen.

Overhandiging initiatiefvoorstel

De PvdA fractie zal op vrijdag 9 oktober om 17:30 bij de Aftrap in het Zuiderpark het initiatiefvoorstel overhandigen aan Wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport Sander Dekker en PvdA wethouder van Financiën en Cultuur Marieke Bolle. De PvdA fractie wil graag dat volgend jaar september de eerste sportproeverij vanuit de gemeente Den Haag plaatsvindt.