Fortis Bank

Published: 17:45 06.10.2009 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Fortis verkoopt haar Luxemburgse niet-leven activiteiten

Fortis maakt bekend dat ze een overeenkomst gesloten heeft met La Bâloise voor de verkoop van haar Luxemburgse niet-leven activiteiten, Fortis Luxembourg IARD, voor een bedrag van EUR 23 miljoen. De bruto geboekte premies van Fortis Luxembourg IARD bedroegen EUR 22 miljoen in 2008.

In haar recente strategische evaluatie stelde Fortis vast dat haar activiteiten aan bepaalde criteria moeten voldoen. De businesses moeten met name in staat zijn een kritische omvang te bereiken en een waardevolle bijdrage te leveren aan de verzekeringsinkomsten van Fortis. In die context heeft Fortis besloten om Fortis Luxembourg IARD af te stoten.

Fortis beschouwt La Bâloise als de beste keuze voor de langetermijnbelangen van alle betrokken partijen, inclusief werknemers, klanten en tussenpersonen. De nieuwe eigenaar is voortreffelijk geplaatst om deze activiteit in de toekomst verder te ontwikkelen met de steun van de werknemers van Fortis Luxembourg IARD. Zij zullen een zeer belangrijke rol blijven spelen in het toekomstige succes van de maatschappij. Er zijn passende maatregelen getroffen om de overgang naar de nieuwe eigenaars voor alle betrokken partijen zo naadloos en snel mogelijk te laten verlopen.

Steven Braekeveldt, CEO Continentaal Europa, over de verkoop van de Luxemburgse niet-leven activiteiten: "Ons besluit om Fortis Luxembourg IARD af te stoten past in de herziene strategie van de Groep, net als ons voornemen er zorg voor te dragen dat onze business de best mogelijke rendementen opbrengt voor de Groep. We blijven ons richten op het opbouwen van sterke samenwerkingsverbanden die aan de overeengekomen criteria voldoen en de sterke punten van de Groep tot uitdrukking brengen. In Luxemburg gaan we onze inspanningen nu richten op de verdere ontwikkeling van onze leven activiteiten op de lokale en internationale markt."

Deze transactie is onderwerp van goedkeuring door de regelgever.

Met verzekeringen als core business, telt Fortis (www.fortis.com) meer dan 10.000 medewerkers in België en in andere landen. De vier kernmarkten van Fortis zijn België, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië.

AG Insurance, waarin Fortis een belang van 75% heeft, is van oudsher marktleider op de thuismarkt België in de segmenten Life en Non-Life. AG Insurance positioneert zich eveneens als een belangrijke speler in het segment Employee Benefits.

Buiten België is Fortis Insurance International, een volledig dochterbedrijf van Fortis, via eigen vestigingen, joint ventures of lokale partners, actief in de drie andere markten. In het Verenigd Koninkrijk dingt Fortis naar de tweede plaats op de markt voor autoverzekeringen. In Azië maakt Fortis gebruik van zijn knowhow om samenwerkingsverbanden met een hoge toegevoegde waarde op te zetten.

In 2008 werd 54% van de omzet van de verzekeringsactiviteiten in België gerealiseerd en 46% in de andere landen.

Fortis heeft een belang van 45% in Royal Park Investments, een entiteit waarin een gestructureerde kredietenportefeuille is ondergebracht. Fortis heeft ook 100% deelnemingen in financiële vehikels, waarvan Fortis de financiële activa en verplichtingen beheert.

Fortis is genoteerd op Euronext (Brussel - Amsterdam).

Fortis hecht bijzonder veel waarde aan de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid, zoals blijkt uit de activiteiten van de Fortis Foundations op het gebied van het bedrijfsmecenaat en vrijwilligerswerk.