Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Herinneringen komen tot leven door Tijd voor Toen

Haarlem, 30 september - Op dinsdag 6 oktober gaat het project Tijd voor Toen in het Pennemes in Zaanstad officieel van start. Het project zet lokaal erfgoed in om bij bewoners van zorgcentrum Stichting Hervormd Centrum Pennemes herinneringen los te maken, deze vast te leggen en te delen met medebewoners, familie en verzorgers. Het project start met een speciaal programma rondom het thema 'Onderwijs'. In de maanden oktober tot en met december kunnen bewoners genieten van o.a. een tentoonstelling, reminiscentieactiviteiten, een lezing en een filmpresentatie.

Themakwartalen
Initiatiefnemer Cultureel Erfgoed Noord-Holland organiseert samen met het zorgcentrum Pennemes vanaf oktober één keer per kwartaal een programma rondom een bepaald thema. Het programma bestaat uit verschillende activiteiten, middelen en werkvormen, zodat de bewoners aan een afwisselend en gevarieerd programma kunnen genieten. In enkele gevallen blijft er een blijvend eindproduct achter, zoals een themakist, -boek of een verhalenmeubel. Andere activiteiten, zoals een excursie, hebben een tijdelijk karakter, maar zijn geschikt voor herhaling.

Deelnemende erfgoedinstellingen
Zaanse erfgoedinstellingen dragen bij aan het project door hun expertise, erfgoedbronnen of collectieonderdelen in te zetten. Erfgoedinstellingen kunnen door middel van oral history immaterieel erfgoed verzamelen en toevoegen aan hun collectie. De tentoonstelling die op 6 oktober wordt geopend, is ingericht door Oudheidkamer Oostzaan. Hier zijn ook foto's en objecten van bewoners aan toegevoegd. Op dit moment zijn ook het Gemeentearchief Zaanstreek, het Zaans Museum, het Molenmuseum en het Albert Heijn Museum betrokken bij het project. Tevens wordt er samengewerkt met scholen uit de omgeving. De Gemeente Zaanstad is opdrachtgever.

Tijd voor Toen op lange termijn
Na het eerste pilotjaar dat Cultureel Erfgoed Noord-Holland samen met zorgcentrum Pennemes ontwikkelt, wordt Tijd voor Toen verbreed naar andere zorginstellingen in Zaanstad en andere regio's. Het 'erfgoedmenu' met projecten, producten en werkvormen die de Tijd voor Toen-pilot oplevert, zijn overdraagbaar en breed inzetbaar.

Noot voor de redactie,