Ingezonden persbericht

Amsterdam, 30 september 2009

EUROPEAN CITIES MONITOR VIERT 20STE VERJAARDAG

De nieuwste editie van de European Cities Monitor, het jaarlijkse onderzoek naar de beste vestigingslocaties voor bedrijven in Europa van de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, bevat dit jaar onder meer een speciale analyse van Europa's grootse steden in de afgelopen 20 jaar, waaruit blijkt dat de steden in Spanje en Centraal- en Oost-Europa op de lange termijn het beste hebben gepresteerd.

In het jubileumnummer wordt tevens geconcludeerd dat het imago en de perceptie als vestiginglocatie in het algemeen een significante lange termijn boost krijgt wanneer een stad gaststad is van grote sportevenementen, zoals bijvoorbeeld de Olympische Spelen en de Commonwealth Games.

De European Cities Monitor wordt dinsdag 6 oktober 2009 gelanceerd op www.europeancitiesmonitor.eu en www.cushmanwakefield.com

De European Cities Monitor van Cushman & Wakefield werd voor het eerst uitgevoerd in 1990. Het jaarlijkse rapport is gebaseerd op interviews met senior managers van 500 van de grootste bedrijven in Europa. Naast een ranglijst van 34 steden die worden beschouwd als de voornaamste vestigingslocaties, worden de steden ook beoordeeld op een aantal factoren, zoals internationale transportverbindingen, telecommunicatievoorzieningen, toegankelijkheid van markten en klanten, de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel, de kosten van kantoorruimte en de kwaliteit van leven.

Dirk Sosef, Hoofd Research Cushman & Wakefield Amsterdam, zegt: "Amsterdam is sinds de start van het jaarlijkse onderzoek een van de aantrekkelijkste vestigingslocaties in Europa. In de afgelopen jaren is de concurrentie met andere Europese steden wel toegenomen. Met name de concurrentie met de steden Brussel en Barcelona was de afgelopen jaren fors. Criteria waar Amsterdam sinds jaar en dag sterk op scoort zijn: beschikbaarheid gekwalificeerd personeel, toegankelijkheid markt en klanten, externe transportverbindingen en gesproken talen.

Het economisch klimaat is het afgelopen jaar sterk veranderd. Steden in Spanje, Angelsaksische landen en Oost-Europa hebben een groot aantal klappen moeten verwerken. In het aankomende onderzoek kan de balans worden opgemaakt hoe de Europese steden het eerste jaar van de internationale crisis zijn doorgekomen. Uiteraard zijn de economische ontwikkelingen ook niet aan Amsterdam voorbij gegaan. In het aankomende onderzoek wordt deze positie uitgebreid geanalyseerd en wordt onder andere antwoord gegeven op de vraag hoe Amsterdam zich staande heeft weten te houden. De voorlopige conclusies zijn opmerkelijk!"

/EIND



Ingezonden persbericht