Ministerie van Defensie

Bouwactiviteiten in Burundi in volle gang

6 oktober 2009, 18.24 uur

Brigadegeneraal Broeks wordt met alle egards ontvangen op legerkamp Muha - Foto: ministerie van Defensie

Militairen van 101 Geniebataljon uit Wezep zijn inmiddels ruim 1 maand bezig met allerlei bouwactiviteiten in de omgeving van het Burundese Bujumbura. Brigadegeneraal Jan Broeks vond het, als commandant Operationele Ondersteuning Commando Land, dan ook de hoogste tijd bij de genisten te kijken hoe de zaken ervoor staan. Na een tweedaags bezoek vertrekt hij morgen naar Nederland.

De Nederlanders houden zich bezig met de bouw van accommodatie voor het Burundese leger in Muha op ongeveer 5 kilometer buiten het centrum van Bujumbura. Iets zuidelijker ligt de politiepost Kanyosha waar de bouwvakkers van de landmacht eveneens volop aan de slag zijn.

Bouwkennis

Het gaat er niet alleen om Burundese collega's te voorzien van de noodzakelijke panden, maar hen vooral ook bouwkennis bij te brengen. "Het is erg leuk te zien hoe het er hier aan toegaat, vooral de interactie tussen onze mensen en de Burundezen", concludeert Broeks. Het valt hem op dat niet alleen de Oost Afrikanen, maar ook de Nederlanders nog iets leren. "Improviseren bijvoorbeeld", zegt hij en noemt het feit dat op zo'n bouwplaats alle stenen verschillend zijn. "Ga er maar aan staan."

Zeep

Beton mengen gebeurt in tegenstelling tot bij de genisten, die daarvoor een grote mixer hebben, even anders. Burundezen doen dat gewoon met de hand op de bouwplaats. En waar de Nederlanders er nog even een beetje zeep bij gooien om van de massa een mooi egaal papje te maken, staan de Burundezen met verbaasde blikken te kijken. Zeep zien ze zelden, zij geven er daarom de voorkeur aan zich ermee te wassen. Hoewel Broeks onder de indruk is van de Burundees-Nederlandse samenwerking op bouwgebied komt hij vooral voor de mensen. "Ik praat met ze, luister naar hun ervaringen" zegt Broeks. "Het is de eerste groep genisten die en dergelijke missie in Afrika doet.

Nazorg

Begin november loopt de uitzending van 2 maanden af, maar er blijft zeker nog een vorm van enige `nazorg'. Fysiek gezien zijn de bouwwerken dan nog niet af. Dat maakt volgens de brigadegeneraal niks uit. "Het gaat hier om de uitwisseling van ervaring. De Burundezen moeten het na ons vertrek zelf doen, maar daar blijft iets van controle op zodat wel alles wordt afgebouwd.