Openbaar Ministerie

OM eist 12 jaar cel voor voorbereiden aanslagen

6 oktober 2009 - Landelijk Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 12 jaar geëist tegen een man vanwege het voorbereiden van aanslagen.

De 38-jarige E.J. Q. had in september 2006 een pistool, een jachtgeweer met afgezaagde loop, kant-en-klare explosieve mengsels, grondstoffen voor explosieven en foto's van de beveiliging op Prinsjesdag klaar liggen.

Q. pleegde eerder al extreem geweld. Hij is in februari 2002 in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar wegens gewelddadige overvallen met explosieven en een vuurgevecht met de politie. Twee maanden voor deze veroordeling vluchtte hij uit de gevangenis.

In mei 2007 eindigde zijn voortvluchtige bestaan. Q. kon in Arnhem worden aangehouden na een winkeldiefstal. De levensgevaarlijke spullen die hij had verzameld waren in 2006 ontdekt bij de doorzoeking van een woning in Rotterdam. Q. gebruikte een kamer in deze woning.

De officieren van justitie van het landelijk parket lieten zeer zwaar meewegen dat Q. opnieuw met wapens en explosieven aan de slag was gegaan. Het OM liet het strafrechtelijk verleden van de man nadrukkelijk meewegen.

"We moeten vaststellen dat zijn berechting en veroordeling destijds op de verdachte geen enkele indruk hebben gemaakt", aldus het OM. "En als de verdachte niet zeer langdurig wordt opgesloten is de kans levensgroot dat in de nabije toekomst alsnog slachtoffers vallen."