Politie Zaanstreek-waterland

Politie Volendam waarschuwt voor autokraken

Volendam, 06-10-2009

Volendam, september/oktober 2009

De politie van het wijkteam Volendam waarschuwt dat er een forse toename is in het aantal autokraken in het dorp. In anderhalve week tijd is er 13 keer aangifte gedaan van autokraak. Het gaat dan met name om Volkswagen bestelbusjes waarbij is ingebroken. Men heeft het voorzien op audioapparatuur en navigatiesystemen. Is er ook in uw auto ingebroken? Doe dan aangifte. In veel gevallen hebt u ook een officiële aangifte nodig voor de verzekering

Niets erin, niets eruit

Het belangrijkste is om alle waardevolle spullen uit uw auto te halen en het dashboardkastje open te zetten. Laat maar zien dat u niets van waarde in uw auto hebt. De interesse van de autokraker wordt ook gewekt door zuignappen of zelfs kringen ervan op de ruit. Die verraden namelijk de eventuele aanwezigheid van een navigatiesysteem. Poets afdrukken dus weg.

Wat kunt u zelf doen?
* Doe uw auto altijd goed op slot, ook als u even tankt of de kinderen naar school brengt.
* Laat geen waardevolle spullen achter in de auto.
* Haal de radio of het frontje uit de slede en zet het
dashboardkastje open.
* Verstop niets in de auto, dieven zoeken ook onder uw stoelen. Wist u dat dieven via bluetooth een laptop, mobiele telefoon of navigatiesysteem die in de auto zijn verstopt detecteren? * Doe, wanneer u alleen in de auto zit, de achterportieren en die van de passagierszit op slot. Als u voor het stoplicht staat liggen spullen voor het grijpen. Leg uw tas dan ook uit het zicht. * Breng een goedgekeurd alarmsysteem aan.
* Parkeer uw auto als het even kan in het zicht en 's nachts in het licht.

Ziet u iets verdachts in de wijk? Bijvoorbeeld een persoon die aan autodeuren rommelt of onbekende mensen die een woning observeren? Belt u dan de politie. Bij spoed via 112. En anders via 0900-8844 (lokaal tarief)