Bedrijven die investeren in sociale innovatie hebben minder last van de crisis 06/10/2009 21:04

PR Newswire

ROTTERDAM, Nederland, October 6 /PRNewswire/ --

- Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2009

INSCOPE: Research for Innovation heeft in opdracht van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie een grootschalig onderzoek verricht onder 10.000 bedrijven in Nederland. In de Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor 2009 is het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven gemeten ten tijde van de financiële crisis. De resultaten zijn opvallend, vinden de onderzoekers, de hoogleraren Henk Volberda en Frans van den Bosch en Dr. Justin Jansen van de vakgroep Strategie & Omgeving van de Rotterdam School of Management, Erasmus University.


- Investeringen in sociale innovatie nemen toe: Ondanks de crisis hebben bedrijven gemiddeld genomen dit jaar 5,1% meer sociale innovaties gerealiseerd, dwz flexibel organiseren, dynamisch managen, slimmer werken en co-creatie.

- Desalniettemin is er nog veel verbetering mogelijk: Slechts 15% van het Nederlandse bedrijfsleven scoort 'goed' op het gebied van sociale innovatie

- Productiviteitsverbetering van 22%: De koplopers op het gebied van sociale innovatie kennen een 15% hogere omzetgroei, 37% meer innovatie en een verhoging in de productiviteit van 22%.

- Hefboom effect sociale innovatie: Door te investeren in vernieuwend leiderschap, platte organisatievormen, slimmer werken en co-creatie weten bedrijven hun rendement op investeringen in technologie (R?) met een factor 4 te vergroten.

- Co-creatie en slimmer werken: Sociale innovatie wordt voornamelijk vormgegeven door samen te werken met leveranciers, klanten en kennisinstellingen en te investeren in het beter laten renderen van talenten van medewerkers.

- Sociaal innovatieve bedrijven zijn minder negatief over de gevolgen van de economische crisis: Maar liefst 60% van de bedrijven in Nederland verwacht een zeer negatief effect op de rentabiliteit en omzetgroei. Sociaal innovatieve bedrijven blijven echter meer investeren in R? en menselijk kapitaal.

- Het crisisrecept voor succes verschilt voor koplopers en achterblijvers: Bij achterblijvers vereist sociale innovatie meer van het management in termen van visie, draagvlak en ondersteuning van initiatieven op de werkvloer. Voor koplopers spelen juist
arbeidsfactoren zoals autonomie voor medewerkers, taakverbreding en slimmer werken een grotere rol.

De resultaten van der Erasmus Concurrentie & Innovatie Monitor 2009 en de Award uitreiking aan het meest innovatieve bedrijf van Nederland zullen worden gepresenteerd tijdens het event "Destination Innovation" van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie in Pakhuis de Zwijger Amsterdam. Het volledige persbericht vindt u op
http://www.rsm.nl/portal/page/portal/home/content_pages/news/RSM%20News/ News%20Current/ECIM%202009.pdf

(Vanwege de lengte van deze URL kan het nodig zijn om deze hyperlink te knippen en plakken in het adresveld van uw internetbrowser. Verwijder zonodig de spatie.)

Rotterdam School of Management, Erasmus University is een internationaal zeer hoog aangeschreven business school die bekend staat om zijn baanbrekend onderzoek naar duurzaam ondernemen en de ontwikkeling van internationale zakelijk leiders. RSM biedt een brede waaier aan Bachelor-Master, doctoraal, MBA en Executive Education programma's en staat in de top 10 van Europese business schools. http://www.rsm.nl

ROTTERDAM, Nederland, October 6 /PRNewswire/ --