Ingezonden persbericht

Superunie wil vóór alles helderheid en zekerheid scheppen

Superunie zegt per direct lidmaatschap Jumbo op

Beesd, 6 oktober 2009 - Het bestuur van Superunie maakt bekend het lidmaatschap van Jumbo van de coöperatieve inkoopcombinatie met onmiddellijke ingang op te zeggen. Aanleiding voor de beslissing is de door Jumbo aangekondigde oprichting van een nieuwe inkoopcombinatie met Schuitema. Volgens het bestuur van Superunie zou dit gegeven bij een verdere voortzetting van het lidmaatschap van Jumbo voor negatieve verstoringen van de normale bedrijfsvoering van Superunie zorgen. In overleg met Jumbo zal de ontvlechtingprocedure zo spoedig mogelijk beginnen.

Dick Roozen, directeur van Superunie, stelt niet overvallen te zijn door de recente ontwikkelingen in de markt. 'Er is veel beweeglijkheid tussen supermarktformules. Maar dat schept ook onrust en spanningen. Superunie vindt het van cruciaal belang volkomen helder, begrijpelijk en betrouwbaar te zijn. Dat maakt ons sterk en daar handelen wij nu ook naar.' Roozen vreest geen negatieve gevolgen van het besluit. 'Zonder Jumbo vertegenwoordigt Superunie 30% marktaandeel. Dat is 4% minder dan voorheen. Voor de uitoefening van onze succesvolle strategie heeft dit geen consequenties. Wij zien juist kansen.'

Superunie-voorzitter Leo Kivits benadrukt de noodzaak van de beslissing na de bekendmaking van Jumbo. 'Het bestuur van Superunie wil met dit besluit onmiddellijk en daadkrachtig handelen, vanwege het belang van onze leden en dat van onze zakelijke partners op de markt die vóór alles helderheid en zekerheid wensen. Zo blijven we allemaal goed gefocust op de toekomst. Uiteraard wens ik ons voormalig lid Jumbo wijsheid en succes toe bij wat ongetwijfeld een moeilijke en zware integratieklus gaat worden.'

Over Superunie
Superunie is een inkooporganisatie die in Nederland 15 onafhankelijke retailorganisaties (supermarktformules) vertegenwoordigt. De leden van Superunie beschikken na het vertrek van Jumbo gezamenlijk over circa 1800 winkels en vertegenwoordigen tezamen een marktaandeel van ruim 30%. Superunie is inmiddels al ruim 50 jaar succesvol.

De leden van Superunie bestaan uit: Boni-Markten (Nijkerk), Boon Beheer (Sliedrecht), CoopCodis Holding (Velp), Deen Supermarkten (Hoorn), Detailconsult Groep (Sassenheim), Detailresult Groep (Velsen-Noord), Hoogvliet Super (Alphen aan den Rijn), Jan Linders (Nieuw Bergen), Nettorama Distributie (Oosterhout), Poiesz Supermarkt (Sneek), Sanders Supermarkt (Enschede), Sligro Food Group Nederland (Veghel), Spar Holding (Zevenbergen), Sperwer Holding (De Bilt), Vomar Holding (Alkmaar).