Ingezonden persbericht

Persbericht, 7 oktober 2009

Herfstvakantie in Nieuw Land - Oorlog en vrede met echte ridders!

Lelystad - Van 17 oktober t/m 25 oktober staat Nieuw Land bol van activiteiten. Het is namelijk de Week van de Geschiedenis met op 17 oktober de Landelijke Archievendag. Natuurlijk is het ook herfstvakantie! Een volle agenda met voor iedereen wat wils en let op, zaterdag 17 oktober is Nieuw Land gratis toegankelijk en op zondag 18 oktober is er zelfs een riddergevecht. Maar er is nog veel meer...

Het thema van de Week van de Geschiedenis is Oorlog & Vrede. De week begint met de Landelijke Archievendag op 17 oktober. Nieuw Land is deze dag gratis toegankelijk én de bezoekers kunnen op gezette tijden een rondleiding krijgen door het archief en de Schatkamer van Nieuw Land. Daarnaast is in het studiecentrum veel archiefmateriaal in te zien over 'Oorlog & Vrede in Flevoland'. Er zijn foto's van vliegtuigwrakken uit WOII, een overzichtskaart waar deze vliegtuigwrakken lagen, miniaturen daarvan (in bruikleen van Aviodrome) en er draait een film over de opgraving van een bommenwerper B-24 Liberator, waarvan de motor en propeller op het voorplein van Nieuw Land staan. De film is elke dag doorlopend te zien. Ook is er een digitale presentatie van een Flevolandse militair in Afghanistan. Het studiecentrum is tijdens de Week van de Geschiedenis geopend op zaterdag 17 oktober en van dinsdag 20 oktober tot en met vrijdag 23 oktober.

Speciaal voor kinderen staan de activiteiten van de herfstvakantie in het teken van de tijdelijke tentoonstelling 'Ridders, Rovers en Rouwdouwers'. Zij kunnen hun eigen kasteel of masker in elkaar knutselen én elke dag kijken naar de leuke film 'Kastelen zijn zo gek nog niet' over de kastelen in Nederland. Hoogtepunt is toch wel het Riddergevecht op 18 oktober! Wie komt er verkleed als ridder of jonkvrouw?

Tijdens de herfstvakantie is Nieuw Land ook op maandag open. Kijk voor de openingstijden op
www.nieuwlanderfgoed.nl.