Hersenstichting

Persbericht
SNS Reaal wint de Hersenbokaal 2009

Den Haag, 7 oktober 2009. SNS Reaal heeft de Hersenbokaal 2009 gewonnen. Dat is een jaarlijkse prijs van de Hersenstichting voor werkgevers die moeite doen om werknemers met hersenletsel aan het werk te houden. Directeur Productmarketing management Ruud Houtzager van SNS Reaal ontving vanmiddag de prijs uit handen van staatssecretaris Jetta Klijnsma van SZW op de Performa beurs voor HR-managers in de Jaarbeurs. De jury beschouwt de inzet van SNS Reaal van grote maatschappelijke relevantie. "Zij hoopt dat het voorbeeld van SNS Reaal werkgevers zal stimuleren en inspireren om mensen met hersenletsel kansen te geven op de arbeidsmarkt."

De senior medewerker Actuariaat Joan Rutten van SNS Reaal liep in 2003 een hersenkneuzing op. Uit het juryrapport: "Toen Rutten na twee jaar revalidatie aangaf graag weer aan het werk te willen werd hem een nieuwe functie aangeboden, ook al was op dat moment, nu bijna 5 jaar geleden, nog volstrekt onduidelijk wat hij aankon. Met een fusie in het vooruitzicht werd er alles aan gedaan om zijn positie binnen de organisatie te waarborgen. Ondanks zijn forse beperkingen, zag zijn leidinggevende Houtzager de nog aanwezige competenties en laat hem deze tot op de dag van vandaag ten volle benutten. Uitgangspunt was: kijk naar de dingen die je wél kunt. Rutten kan nu dagelijks, op aangepaste werktijden, met veel rustmomenten, zijn nog aanwezige talenten inzetten op een voor het bedrijf cruciale functie, namelijk die van riskmanager oftewel 'waakhond' van het bedrijf."

Joan Rutten die zijn werkgever zelf aanmeldde voor de onderscheiding: 'Je hebt mensen nodig als je het moeilijk hebt, mensen die je dan vertrouwen en steunen, dat is goud waard. Niet alleen als je succesvol bent, dat heb ik ook meegemaakt. Als díe mensen een beroep op je doen, je nodig hebben, dan ga je daarvoor door het vuur. Dan betaal je dat vertrouwen terug. Zo zit ik in mekaar.'

De jury prees ook de andere twee genomineerde bedrijven, namelijk het tweemans ICT-bedrijf Dommelweb in Den Bosch en Rijkswaterstaat Oost Nederland in Arnhem. De jury bestaat uit Ad Poppelaars, directeur van de CG-raad (voorzitter), Herman Dijkhuizen, voorzitter van de RvB van KPMG ­ de winnaar van de Hersenbokaal 2008 - , neuroloog Hettie Steenstra, Monique Lindhout, directeur SAN/AVN en Miel Verstappen, projectleider Kopkracht.

De Hersenstichting is partner van de Performa-beurs vanwege de ambitie om directeuren en personeelsmanagers meer bekend te maken met de mogelijkheden en onmogelijkheden van herstel van hersenletselpatiënten op de werkvloer. Per jaar worden 70.000 mensen tijdens hun werkzame leven geconfronteerd met een vorm van hersenletsel. Een deel van hen houdt daar niets aan over, een groter deel houdt blijvend last van beperkingen en een veranderend functioneren. Het gaat om ca. 3% van de beroepsbevolking.



Hersenstichting