Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Start groot onderhoud kantoor brandweer Hoogezand (persbericht 054, 2009)

Op woensdagochtend 7 oktober om 9.00 uur geeft wethouder Cor Drost het startschot voor het uitvoeren van grootschalige onderhoudswerkzaamheden aan de huidige kantoren van de brandweer aan de Rembrandtlaan in Hoogezand.

Het pand was in de jaren zestig en zeventig de thuisbasis voor de brandweer Hoogezand-Sappemeer. Wat begonnen is met alleen een voertuigstalling, is sinds eind jaren negentig een complete moderne brandweerkazerne geworden. In 1998 is er een nieuwe garage gebouwd en zijn de bedrijfswoningen kantoren geworden. De komende werkzaamheden richten zich voornamelijk op de buitenkant.

Â

De buitenzijde van het gebouw krijgt een rigoureuze opknapbeurt. De gevels worden hersteld, de houten kozijnen met enkelglas worden vervangen voor kunststof kozijnen met dubbelglas en alle daken worden voorzien van een nieuwe dakbedekking. Op het grootste âdakvlakâ wordt een nieuw soort experimentele dakbedekking aangebracht. Deze dakbedekking heeft een CO2-neutraliserende werking. De leislag op deze dakbedekking is gemaakt van een natuurlijk gesteente dat als eigenschap het absorberen van CO2 heeft.

Â

Een belangrijk gedeelte van het project is het behouden van de slangentoren, die een markant onderdeel vormt van de brandweerkazerne. Deze toren werd vroeger gebruikt voor het drogen van de slangen, na een uitruk. Met de moderne slangen is dit niet meer nodig. De toren wordt tegenwoordig gebruikt voor oefeningen met de hoogwerker van de brandweer. De toren gaat gerestaureerd worden om zo een stuk historisch aanzien te kunnen behouden.

Â

Op 24 februari 2009 heeft de gemeenteraad een budget van ⬠477.000 beschikbaar gesteld. De afdeling Facilitaire Zaken en de brandweer Hoogezand-Sappemeer zijn aansluitend begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het grootschalig onderhoud.