Senternovem

06-10-2009 | Wind op Zee neemt toe - spelregels SDE-tenderregeling bekend

Binnenkort worden de definitieve spelregels van de komende SDE-tender categorie Wind op Zee gepubliceerd. Dat schrijft de minister van Economische Zaken op 1 oktober in de brief aan de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van de tenderregeling. Deze SDE-tenderronde moet 950 MW aan windvermogen op de Noordzee opleveren. Ter vergelijking: op dit moment zijn er twee windparken op de Noordzee operationeel met een gezamenlijk vermogen van 228 MW. De kabinetsambitie voor het jaar 2020 is: 6000 MW Wind op Zee.

In tegenstelling tot alle andere SDE-categorieën wordt de subsidie voor de categorie Wind op Zee niet op volgorde van binnenkomst verdeeld, maar op volgorde van rangschikking. Dat betekent dat de aanvragen voor SDE-subsidie worden gerangschikt op het gevraagde tenderbedrag, waarbij het project met het laagste tenderbedrag het hoogst gerangschikt wordt. De aanvrager bepaalt zelf dit tenderbedrag op basis van de gemiddelde productiekosten per kWh voor zijn project.

Spelregels
RijksWaterStaat is voornemens om voor ongeveer 2800 MW aan windenergie op zee te vergunnen. Hierdoor zal er een sterke concurrentie tussen aanvragers in deze tenderronde optreden. Dit kan er toe leiden dat - om kans op subsidietoekenning te vergroten - een dusdanig laag tenderbedrag wordt ingediend, dat tijdens de uitvoering blijkt dat het project niet kan worden uitgevoerd. Om dergelijke onrealistische subsidieaanvragen te ontmoedigen, worden subsidieontvangers verplicht een zogeheten uitvoeringsovereenkomst te tekenen. In deze uitvoeringsovereenkomst wordt de subsidieontvanger verplicht het project conform zijn plan uit te voeren en een bankgarantie voor twintig miljoen aan de Staat af te geven. Als het project niet gerealiseerd wordt, vervalt deze bankgarantie aan de Staat.

Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met de Helpdesk van SDE en bekijk bij downloads de brief aan de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van de tenderregeling.