Gemeente Dongeradeel


Welstandscriteria voor reclame-uitingen

Voor bijna alle reclame-uitingen op, aan of bij een onroerende zaak is een vergunning nodig van de gemeente. De gemeente toetst een vergunningaanvraag voor een reclame-uiting onder andere aan `redelijke eisen van welstand'. Dit betekent dat het uiterlijk en de plaats van de reclame-uiting moeten passen bij het gebouw, de omgeving en de te verwachten ontwikkeling daarvan. De grote vraag is natuurlijk, wanneer voldoet een reclame-uiting hieraan?

De raad is van plan om welstandscriteria vast te stellen voor reclame-uitingen op bedrijventerreinen en de `losse' bedrijfslocaties in de gemeente Dongeradeel. In deze criteria wordt aangegeven aan welke voorwaarden een reclame-uiting moet voldoen om te passen binnen redelijke eisen van welstand. Het gaat dan om criteria voor het plaatsen van reclameborden, vlaggenmasten, reclamezuilen e.d. bij/ op bedrijfspanden. De welstandscriteria gaan gelden voor reclame-uitingen op bedrijventerreinen, woon-werk locaties en bedrijven die niet op een bedrijventerrein zijn gevestigd, met uitzondering van:
* het Economisch Gebied Zuiderpoort (EGZ) te Dokkum. Voor het EGZ heeft de raad op 30 oktober 2008 al beleidsregels vastgesteld.
* bedrijven in het beschermde stadsgezicht van Dokkum, in de beschermde dorpsgezichten en het buitengebied. Voor deze gebieden worden nog welstandscriteria opgesteld.

Hierbij stellen wij u tot 19 november 2009 in de gelegenheid om uw zienswijze te geven over het concept van de welstandscriteria voor reclame-uitingen op bedrijventerreinen en bedrijven. Dit betekent dat u uw mening of reactie mag geven over ons voornemen om deze welstandscriteria vast te stellen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen aan de raad van de gemeente Dongeradeel, Postbus 1, 9100 AA Dokkum. Wilt u mondeling uw zienswijze kenbaar maken? Dan kunt u hiervoor een afspraak maken met mevrouw J. van der Hout, tel. (0519) 298 875 of mevrouw D. Wielstra-Veenstra, tel. (0519) 298 875. Het concept van de welstandscriteria voor reclame-uitingen kunt u vanaf 8 oktober 2009 inzien in het gemeentehuis aan de Koningstraat 13 te Dokkum. U kunt het concept van deze welstandscriteria ook hieronder downloaden. beleidsregels reclame-uitingen concept 4 Bestandsgrootte: 27,64 MB