Provincie Noord-Holland

Duinen in het dorp

07 oktober 2009

Zandvoort moet haar oude allure terugkrijgen. Het moet weer de kustplaats worden waar iedereen over spreekt en die iedereen wil bezoeken.

Niet door te slopen, maar juist door de huidige stijl van de jaren â50 om te vormen tot iets nieuws. Ook moeten het strand, dorp en station beter met elkaar verbonden worden zodat Zandvoort één geheel wordt. Een voorstel is dan ook om duinen in het dorp te plaatsen, waardoor de overgang tussen dorp en strand meer natuurlijk is. Gisteravond presenteerde de Taskforce Ruimtewinst haar ideeën voor de Middenboulevard van Zandvoort aan de gemeente, inwoners en ondernemers.

De Taskforce Ruimtewinst heeft in opdracht van de provincie Noord-Holland gekeken naar de Middenboulevard in Zandvoort. Al eerder zijn plannen gemaakt om dit gebied aan te pakken, maar deze bleken om verschillende redenen niet uitvoerbaar. De Taskforce Ruimtewinst heeft dan ook expliciet het bestemmingsplan van de gemeente Zandvoort als kader genomen voor haar advies. Daarom geen wilde plannen voor sloop en wederopbouw, maar het beter benutten van de huidige bebouwing en daar dingen op aanvullen of aanpassen.

Aantrekkelijk Zandvoort
Samen met inwoners, ondernemers en de gemeente is in eerdere âwerkplaatsâ-bijeenkomsten bekeken wat de wensen en behoeftes zijn. Hieruit kwam naar voren dat bezoekers en toeristen zeer belangrijk zijn voor de kustplaats. In de plannen is dan ook rekening gehouden met de toeristische aantrekkelijkheid van Zandvoort. Enkele opvallende adviezen uit de presentatie zijn:

* Het creëren van twee gebieden waarin horeca en hotels geconcentreerd worden, hierdoor ontstaat levendigheid in een bepaald deel van het dorp terwijl in andere gebieden de rust niet verstoord wordt.

* Tussen deze twee gebieden in kan een plek worden gemaakt waar duinen letterlijk het dorp inkomen. Hier kan een kunstmatig duingebied gemaakt worden dat de identiteit van kustplaats versterkt.

* Het omtoveren van bestaande gebouwen tot architecturale bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld door grote gaten midden in gebouwen aan te brengen.

* Ruimte maken voor meer luxe gelegenheden (vijf sterren hotel en luxe restaurant) zodat ook andere toeristen Zandvoort weten te vinden.

* Het stimuleren van fietsen en wandelen langs de boulevard door de aanleg van een benedenboulevard op het strand en door een fietspad langs de bestaande boulevard boven het strand.
* Het realiseren van een parkeerkelder, maar niet in de grond. Doordat Zandvoort een primaire zeekering is, mag er geen parkeerkelder gegraven worden. Advies van de Taskforce is om een extra duin achter het Favaugeplein aan te brengen en daarop een gebouw te plaatsen. De kelder kan dan gegraven worden in het extra duin, waardoor de garage uit het zicht is.

Aan het eind van de avond werd geconcludeerd dat Zandvoort veel te bieden heeft, waaronder grote internationale naamsbekendheid. De badplaats mist echter een duidelijk profiel. Nu het bestemmingsplan Middenboulevard is vastgesteld, is het moment gekomen om actie te ondernemen. Hierbij is een zeer belangrijke rol weggelegd voor de gemeente.

Advies voor de gemeente
Momenteel worden de uitkomsten van de werkplaats en de reacties op de presentatie verwerkt in een rapport. Dit krijgt de gemeente Zandvoort aangeboden ter ondersteuning en inspiratie voor de ontwikkeling van de Middenboulevard. Uiteindelijk besluit de gemeente welke onderdelen van het advies wel of niet overgenomen worden. De presentatie en het rapport zijn binnenkort te vinden onder thema Ruimtelijke Ordening.

Over de Taskforce Ruimtewinst
De Taskforce Ruimtewinst (TFR) is een initiatief van de provincie Noord-Holland. De TFR werkt samen met verschillende bureaus een professioneel advies uit, waar gemeenten concreet mee aan de slag kunnen. De bureaus die het advies over de Middenboulevard hebben samengesteld zijn bureau Noordzuiden, Decisio, LAgroup, Tauw en Goudappel Coffeng. Het doel van de TFR is om een creatief advies te geven aan binnenstedelijke projecten in de provincie Noord-Holland, waarin intensief en efficiënt ruimtegebruik gekoppeld kunnen worden aan hoge kwaliteit van woongebieden, stationsgebieden en bedrijventerreinen. De TFR analyseert de situatie en adviseert voor deze projecten hoe die doelstellingen zijn te bereiken. De focus van de TFR ligt vooral op stationsgebieden en kustplaatsen.
---