Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Verwijderingsbevel dealers Transvaalbuurt, Parooldriehoek en Oetgensstraat

---

Verwijderingsbevel dealers Transvaalbuurt, Parooldriehoek en Oetgensstraat

7 oktober 2009
In 4 gebieden in Amsterdam wordt de aanpak van dealers in zowel drugs, nepdope en pillen per 1 oktober 2009 flink aangescherpt. Eén van deze gebieden bevindt zich in Oost-Watergraafsmeer. Dit gaat om de Transvaalbuurt, de Parooldriehoek en het stukje in de Weesperzijde tussen de Oetgensstraat en de Burmanstraat.

Dit gebeurt op verzoek van het Dagelijks Bestuur om de aanpak van drugsdealers te intensiveren. Met een verwijderingsbevel worden dealers op last van de burgemeester onmiddellijk voor drie maanden uit deze gebieden verwijderd. Bij herhaling binnen 1 jaar volgt een verwijdering van 6 maanden. Er is een sterke verwevenheid tussen dealen, handel in nepdope, hosselen en straatroven. Naar verwachting is een bijkomend effect dat de overlast door verslaafden afneemt omdat er minder dealers zijn. Dealers kregen voorheen een verwijderingsbevel van 24 uur. In de praktijk was deze echter al verstreken na een voorlopige hechtenis of gevangenisstraf. Daardoor konden zij het overlastgebied gewoon weer in. Met het verhogen van het bevel naar 3 tot 6 maanden wordt dit voorkomen. Dealers die in het gebied wonen waar zij een verwijderingsbevel hebben, mogen zich in hun woning bevinden maar hier alleen op door de burgemeester vastgestelde tijden en via een vastgestelde route uit.

In de afgelopen jaren is de drugsoverlast door extra toezicht en handhaving en de aanpak van drugswoningen en overlastgevende horeca in met name de Transvaalbuurt sterk verminderd. De aantallen overlastmeldingen en aangiften zijn aanmerkelijk lager, en de (deel)indexcijfers van de Veiligheidsindex zijn eveneens verbeterd. De overlast van dealen is in de buurt eveneens verminderd, maar naar de mening van het stadsdeel nog onvoldoende. Het aanpakken van dealers vereist arbeidsintensief politiewerk en opgepakte dealers worden snel vervangen. Het langdurig dealerverbod wordt daarom gezien als een belangrijke aanvulling op het instrumentarium.

* Kaartje dealer-aanpakgebied (pdf, 293 Kb)

Het verwijderingsbevel voor dealers wordt naast Oost-Watergraafsmeer toegepast in gebieden in Amsterdam Zuidoost (rondom de Flierbosdreef en rondom Ganzenpoort) en in het Centrum (Oude Burgwallen en Nieuwmarkt). Als de dealeroverlast verplaatst naar andere gebieden zal de burgemeester deze gebieden ook aanwijzen. Overtreding van een verwijderingsbevel is een strafbaar feit en kan leiden tot gevangenisstraf of geld boete.