Nederlandse Zorgautoriteit


Loes de Maat nieuwe directeur Toezicht en Handhaving

Publicatiedatum: 07-10-2009

Mevrouw drs. L. (Loes) de Maat is op 1 oktober begonnen als directeur van de relatief nieuwe directie Toezicht en Handhaving (T&H) van de Nederlandse Zorgautoriteit. Mevrouw De Maat is van huis uit econoom en deed een postdoctorale opleiding Financieel Economisch Beleid. Zij is in 1992 begonnen bij het ministerie van Economische Zaken, waar zij verschillende functies heeft vervuld. Zo werkte ze bij de stafdirectie Algemene Economische Politiek, het bureau van de secretaris-generaal, het directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen en het directoraat-generaal Marktordening en Energie. In 2003 maakte mevrouw De Maat de overstap naar de Provincie Utrecht, waar zij als manager Maatschappelijke Ontwikkeling & Wonen onder meer verantwoordelijk was voor de inkoop van en het toezicht op de jeugdzorg.

Nieuwe directie
Sinds 13 juli van dit jaar heeft de NZa een nieuwe directie Toezicht en Handhaving (T&H). Om haar toezicht zo slagvaardig mogelijk te maken, vindt de NZa het belangrijk om haar markttoezicht, nalevings- en uitvoeringstoezicht in zowel de Cure- als de Care-sector samen te bundelen in één directie. Met deze aparte directie wil de NZa bovendien duidelijk laten zien dat zij als marktmeester een heldere scheiding aanbrengt tussen haar toezichtstaken enerzijds en haar regulerende en adviserende taak anderzijds. Dit is van belang voor zowel de eigen medewerkers als voor markpartijen in de zorg, zoals zorgverzekeraars en zorgaanbieders, die met het toezicht van de NZa te maken hebben.. De directie T&H functioneert naast de al bestaande directies Zorgmarkten Cure respectievelijk Care.

Taken
De taken van de directie T&H bestaan uit het toezicht op de naleving van de wettelijke verplichtingen zoals opgenomen in de Wet marktordening gezondheidszorg, waaronder het gedragstoezicht en het markttoezicht op de zorgmarkten, de Zorgverzekeringswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De nieuwe directie voert het toezichtbeleid zoals omschreven in het visiedocument Zicht op toezicht uit en vult dit nader in.

Voorbeelden van taken van de directie T&H zijn het beoordelen van situaties van Aanmerkelijke Marktmacht en het geven van zienswijzen over zaken als fusies aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Verder is de directie verantwoordelijk voor het toezicht op de rechtmatige uitvoering van de Zorgverzekeringswet door zorgverzekeraars, en op de rechtmatige uitvoering en doelmatige uitvoering van de AWBZ door verzekeraars en zorgkantoren.

L