Gemeente Delfzijl

Gemeente Delfzijl is blij met Si!

Stichting Si! voert binnen de gemeente Delfzijl al enkele jaren activiteiten uit op het gebied van inburgering en integratie.

De stichting staat midden in de samenleving en weet mensen goed te bereiken. Dat komt onder andere doordat Si! de activiteiten toespitst op de situatie in Delfzijl. Dat de stichting haar werk goed doet, blijkt uit de behaalde resultaten. Zo voerde de stichting de Regeling Oudkomers uit met een slagingspercentage van 90%, terwijl dit landelijk slechts 70% was.

Â

Maatschappelijke ondersteuning

Een ander voorbeeld van een succesvolle activiteit is het spreekuur van Si! Op dit spreekuur kunnen mensen terecht die moeite hebben met het invullen van formulieren of bellen naar instanties, doordat ze moeite hebben met de taal. Op het spreekuur zijn naast een professionele coördinator vrijwilligers actief, die vaak van dezelfde afkomst zijn als de cliënten zelf. Zij helpen mensen bij het invullen van formulieren, het telefoneren naar instanties en het bemiddelen en verwijzen naar hulpverleners en/of organisaties.

Â

Buddyproject en Begeleiding Pardonners

In 2008 werd het spreekuur van Si! 220 keer bezocht. Vijf van deze bezoekers draaiden mee in het buddyproject. Dit project is opgezet voor mensen met een complexe problematiek. Zij worden door een vaste vrijwilliger thuis bezocht en begeleid. Daarnaast verzorgde Si! in 2008 de begeleiding van personen die in het kader van de pardonregeling een verblijfsregeling kregen. Het eerste deel van de begeleiding is gericht op praktische zaken zoals het regelen van kinderbijslag en verzekeringen. Het tweede deel is gericht op zelfredzaamheid zoals deelname aan scholing of andere maatschappelijke voorzieningen.

Â

Toekomst

Eind 2009 en heel 2010 zal de werving van inwoners voor inburgeringstrajecten een belangrijke activiteit zijn. Inwoners voor wie deze trajecten nog een te grote stap zijn, kunnen terecht bij het project Intercom (interculturele ontmoetingen) of het project Taalcoaches. In deze projecten staan ontmoetingen met oorspronkelijk Nederlandstalige inwoners centraal. Dit kan door heel gericht met taal bezig te zijn, maar ook door samen leuke dingen te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, krant lezen of creatief bezig te zijn. Zo heeft Si! voor iedereen die zijn Nederlands wil verbeteren een aanbod.