Gemeente Delfzijl

Uitvoeringsprogramma âArmoedebeleidâ Delfzijl van start

Kinderen, armoedepreventie en een toegankelijke dienstverlening vormen de hoofdthemaâs van het uitvoeringsprogramma âArmoedebeleidâ.

Het programma koppelt veertien aanbevelingen uit de armoedenota aan concrete acties en projecten om armoede te bestrijden. De armoedenota is in april 2009 zorgvuldig tot stand gekomen in goed overleg met mensen met een laag inkomen, betrokken organisaties, raadsleden en beleidsmedewerkers.

Â

Toegankelijkheid dienstverlening

Het voorstel is om alle regelingen op één A-viertje aan inwoners te presenteren en te werken aan laagdrempelige aanmeldpunten en eenvoudige aanvraagprocedures voor regelingen. Dit maakt de dienstverlening toegankelijker. Samen met Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordoost, de Volkskredietbank, het maatschappelijk werk van Stichting Welzijn & Dienstverlening, de Voedselbank, Het Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld wil de gemeente dit met het project âVan regeling tot actieâ realiseren. In januari 2010 nodigt de gemeente alle partijen uit die hebben geholpen aan de totstandkoming van de armoedenota voor een startbijeenkomst van dit project. Het project duurt één jaar.

Â

Stimulering ontwikkeling kinderen

In 2010 moeten minstens 75 kinderen aangesloten zijn bij een sportclub via het Jeugdsportfonds. Daarnaast krijgen kinderen waarvan de ouders een bijstandsuitkering ontvangen in de gemeente gratis een tweejarig abonnement van educatieve tijdschriften zoals National Geographic Junior van uitgeverij Malmberg. De gemeente subsidieert het Jeugdsportfonds en uitgeverij Malmberg en zet ze in voor het uitvoeringsprogramma. Verder starten er diverse trajecten van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen en Stichting Leergeld.

Â

Preventie

In het armoedebeleid is het voorkomen van schulden een belangrijk onderdeel van het bestrijden van armoede. In het uitvoeringsprogramma wordt de cursus âWat kost dat?â voorgesteld voor kinderen uit de groepen zeven en acht van de basisschool. Uit onderzoek blijkt dat sommige kinderen vanaf de middelbare school al diep in de schulden belanden. Door de cursus krijgen de kinderen op jonge leeftijd extra vaardigheden om dit te voorkomen. De cursussen starten in overleg met de scholen in het eerste kwartaal van 2010.