Gemeente Delfzijl

Goede zorg voor persoonsgegevens bij gemeente Delfzijl

De gemeente Delfzijl gaat op een goede manier om met de persoonsgegevens van haar inwoners. Dit blijkt uit een kwaliteitstoets van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De gemeente scoorde goed op alle onderdelen van de zogeheten âGBA-auditâ. Binnen de audit, die om de drie jaar in alle gemeenten plaatsvindt, is ruimte voor maximaal 32 fouten. Delfzijl maakte slechts vier fouten. De audit is een kwaliteitskeurmerk voor het onderhoud van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).

Â

Toonbare inzet

De gemeente steekt al jaren energie in het beschrijven, toepassen en controleren van de werkprocessen. Daardoor ontstaat er weinig ruimte voor fouten in de GBA. Bij de vorige audit werden vijf fouten ontdekt. Door een constante kwaliteitsbewaking zorgt de gemeente ervoor dat de persoonsgegevens op een goede manier worden behandeld.

Â

De audit

De audit bestaat uit twee onderdelen: het inhoudelijke en het proces- en privacygedeelte. Het inhoudelijke deel kijkt naar onregelmatigheden in de persoonsgegevens. Bijvoorbeeld wanneer een geslachtsnaam met een kleine letter begint of wanneer een geboortedatum in de toekomst voorkomt. Het proces- en privacydeel kijkt of de GBA-gegevens voldoende geborgd zijn. Bijvoorbeeld zijn er rookmelders en brandblussers in de serverruimte aanwezig en verloopt de back-up procedure goed. Dit is de derde keer dat Delfzijl is getoetst.