Staatsloterij wint beroep inzake uitspraak Reclame Code Commissie

07/10/2009 16:08

Staatsloterij

College van Beroep beoordeelt Jackpot reclame als "niet misleidend"

Den Haag, 7 oktober 2009 - De reclame van de Staatsloterij voor de trekking van de Record Jackpot van 27,5 miljoen euro op 10 augustus was niet misleidend. Dat heeft het College van Beroep beslist in een, vandaag gepubliceerde, uitspraak naar aanleiding van het hoger beroep dat de Nederlandse Staatsloterij had ingesteld tegen de uitspraak van de Reclame Code Commissie van 13 augustus jl.

De Jackpot viel op 10 augustus op een eenvijfde lot en werd voor eenvijfde uitgekeerd. De rest van het bedrag schoof door naar de volgende trekking. Na klachten van consumenten oordeelde de Reclame Code Commissie dat de reclame oneerlijk was. De Nederlandse Staatsloterij paste op grond van die uitspraak haar commercials aan, maar tekende tevens beroep aan tegen de uitspraak.

Het College van Beroep stelt de Nederlandse Staatsloterij in het gelijk, omdat de reclame feitelijk niet onjuist was. De boodschap van de campagne was dat de Jackpot zou vallen en die is ook gevallen. Het College van Beroep oordeelt dat de reclame wel informatiever had kunnen zijn, maar acht deze niet misleidend. Verder is het College van mening dat de consument die twijfelt over de hoogte van de te winnen prijs, eenvoudig nadere informatie kan krijgen over de loten en prijzen. Tot slot overweegt het College dat als de reclame duidelijker was geweest over eenvijfde loten, dit nog geen invloed zou hebben gehad op het koopbeslissing van de consument.

De Nederlandse Staatsloterij handhaaft de, naar aanleiding van de uitspraak van de Reclame Code Commissie, aangepaste campagne. De huidige reclames met extra uitleg over de eenvijfde loten blijven ongewijzigd. "Met de aangescherpte campagne laten we Nederland zien dat we er alles aan doen om ons spel zo inzichtelijk mogelijk te maken", aldus Joris van Dijk, Manager Marketing en Sales van de Nederlandse Staatsloterij. "Het positieve oordeel van het College van Beroep bevestigt dat we volgens de regels handelen en dat was de principiële reden om in hoger beroep te gaan."


- Einde persbericht -





http://www.staatsloterij.nl

http://www.staatsloterij.nl