ChristenUnie-SGP Rotterdam: Mosquito lost probleem niet op


ROTTERDAM, 20091007 -- De ChristenUnie-SGP in Rotterdam is tegen het inzetten van de Mosquito, als middel om overlast van jongeren tegen te gaan. Het gebruik van het irritant zoemende apparaat is een zwaktebod, omdat de samenleving kennelijk niet in staat is om op een positieve manier met Rotterdamse jongeren te communiceren. Ook leidt het middel er toe, dat de problemen zich verplaatsen naar een andere plaats. Daarnaast is niet duidelijk welke gevolgen het gebruik van de mosquito op langere termijn heeft op jonge kinderen.

Fractievoorzitter Remco Oosterhoff is dan ook tegen het opnemen van een bepaling in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) die de inzet van de Mosquito moet legitimeren. "Je moet geen algemene maatregelen treffen, voor een specifiek probleem", aldus Oosterhoff. "Het inzetten van dergelijke paardenmiddelen toont geen enkel respect voor jongeren in het algemeen. Bovendien wordt het middel vaak veel te snel ingezet, zonder dat alternatieve maatregelen voldoende zijn geprobeerd. Het opnemen in de APV zal daar geen eind aan maken".

Volgens lijsttrekker van de ChristenUnie-SGP en voormalig jongerenwerker Setkin Sies ligt de oplossing veel meer in het positief benaderen van jongeren. "Je moet jongeren die overlast geven rechtstreeks aanspreken op hun gedrag. Breng hen in contact met de Rotterdammers die overlast van hen ervaren", aldus Setkin Sies. "Jongeren zijn de toekomst voor de stad, daar moet je zuinig op zijn. We moeten ophouden steeds een negatief beeld over jongeren uit te stralen."

Overigens is de ChristenUnie-SGP van mening dat wél adequaat moet worden gereageerd op meldingen van overlast door jongeren. "Zorg ervoor dat de mobiele jongerenwerkers snel ingezet worden, bij meldingen van overlast", aldus fractieleider Oosterhoff.

A.s. donderdag spreekt de gemeenteraad zich uit over de Mosquito.





Ingezonden persbericht